19 jarige schutter opgepakt na schietpartij op middelbare school in Florida: 17 doden en 15 gewonden

15-02-2018

Een 19-jarige jongeman heeft woensdagnamiddag, plaatselijke tijd, een bloedbad aangericht op zijn voormalige school in Parkland in de Amerikaanse staat Florida. Vijftien gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht en er vielen zeker zeventien doden. De schutter kon opgepakt worden.

De schutter opende het vuur 10 minuten voor de lessen zouden stoppen in de Marjory Stoneman Douglas High School, een school met 3.200 leerlingen en 129 leerkrachten.

De dader, die een geweer van het type AR-15 en zeer veel munitie bij zich had, begon eerst buiten de school te schieten en ging daarna naar binnen. De dader liep van klas naar klas en schoot willekeurig leerlingen neer, vertelde ooggetuige Matthew Walker aan ABC News.

Volgens verschillende bronnen, onder wie senator van Florida Bell Nelson, droeg de schutter een gasmasker en had hij rookgranaten bij zich. Hij zou het brandalarm hebben geactiveerd zodat de leerlingen uit de klaslokalen zouden komen en hij meer slachtoffers kon maken.

Volgens de sheriff werden vijftien gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Vijf van hen zijn nog in levensgevaar. Er zijn al zeker zeventien personen om het leven gekomen. Twaalf van hen kwamen om in de school, drie op straat en twee in het ziekenhuis. Volgens aangeslagen leerlingen werd ook een leraar neergeschoten.

De massaal toegesnelde politie en SWAT-teams plaatsten de school meteen onder 'lockdown' en konden de dader niet veel later buiten de school oppakken. Die zou zijn wapen binnen de school weggegooid hebben, waarna hij het gebouw kon verlaten tussen de panikerende leerlingen die geëvacueerd werden. In een van de straten in de buurt werd hij opgepakt door de politie. Hij werd eerst naar het ziekenhuis gebracht, en vervolgens naar het politiekantoor om verhoord te worden. Er wordt een huiszoeking uitgevoerd in Lantana Cascade in Palm Beach. Over het motief van de schutter is nog geen duidelijkheid.

De dader, de 19-jarige Nikolas Cruz, is een oud-leerling van de school. Volgens een voormalig leraar van de school verloor Cruz onlangs zijn pleegmoeder. Hij ging graag jagen, waarvoor hij meerdere wapens had, en hij zou destijds van school gestuurd zijn omdat hij messen meebracht.