3 bommen in 2 weken: Twee doden en meerdere gewonden in Austin, Texas

12-03-2018

Vandaag zijn een tiener gedood en tenminste twee vrouwen ernstig gewond geraakt nadat twee pakketten zijn ontploft in Austin - slechts twee weken na een afzonderlijke explosie waarvan de autoriteiten zeiden dat deze verband houden met ten minste één van de incidenten van vandaag.

De politie van Austin zei dat ze rond 6.45 uur een telefoontje kregen over de eerste explosie in een buurt aan de noordoostkant van de stad, nadat de 17-jarige inwoner een pakket had gevonden in zijn voortuin, deze naar binnen bracht en opende in de keuken waar het explodeerde.

"Het is vergelijkbaar met het incident dat plaatsvond in Austin op 2 maart", vertelde Austin Police Chief Brian Manley aan verslaggevers.

Manley zei dat de autoriteiten niet geloven dat het pakket afkomstig was van een levering via de US Postal Service of private post/pakket diensten, en de plaatsing aan de voordeur van het huis gaf ook eerder gelijkenis met de ontploffing eerder deze maand aan .

"Er zijn overeenkomsten die we niet kunnen uitsluiten dat deze twee items in feite gerelateerd zijn," zei Manley.

De Austin-Travis County EMS tweette dat een tiener werd gedood en een vrouw van in de veertig werd naar het ziekenhuis gebracht. Manley zei dat ze niet-levensbedreigende verwondingen had. 

Slechts enkele minuten nadat de persconferentie van Manley was afgelopen, werd rond 11:49 uur opnieuw een explosie gemeld in de wijk Montopolis, ten zuidoosten van het centrum van Austin. Die ontploffing bezorgde een vrouw (70) "levensbedreigende" verwondingen, zeiden ambtenaren. De Austin-Travis County EMS zei op Twitter dat een tweede vrouw van in de tachtig werd behandeld voor een "niet-verwant medisch probleem."

Autoriteiten hebben nog niet gezegd of dit incident gerelateerd is aan de eerdere twee pakketbomaanslagen, maar officials zeiden op Twitter dat de derde explosie ook een pakket betrof. Alle drie locaties liggen binnen 25 kilometer van elkaar. 

Manley zei dat de explosie een gelijkenis vertoonde met de explosie van 2 maart waarbij een man werd gedood. In dat incident werd de 39-jarige Anthony Stephan House gedood nadat een "apparaat" op de veranda van zijn huis in de noordoosten Harris Ridge-wijk van de stad was ontploft, ongeveer 18 kilometer ten noorden van de explosie van maandag. Beide explosies vonden plaats in de vroege ochtenduren.

Er is op dit moment geen motief bekend, maar Manley zei dat beide ontploffingen plaatsvonden bij huizen van Afro-Amerikaanse inwoners, zodat autoriteiten "niet kunnen uitsluiten dat haatmisdaad hier de kern van is".

De politie vraagt ​​inwoners van Austin ook als ze een pakket voor de deur vinden dat ze niet verwachten, deze niet open te maken en direct 911 te bellen zodat de autoriteiten het kunnen onderzoeken.

"We zullen dit niet tolereren in Austin," zei Manley.