Aanslag halve marathon Berlijn verijdeld

09-04-2018

De politie in Berlijn heeft naar verluidt een aanslag verijdeld. Een man zou met een mes hebben willen insteken op deelnemers en toeschouwers van de halve marathon die zondag plaatsvond in de Duitse hoofdstad.

De persoon zou niet alleen hebben willen handelen, maar had meerdere handlangers. Er zijn inmiddels zes verdachten gearresteerd, zo meldt de Duitse politie naar aanleiding van berichten van Die Welt.

De verdachten komen uit de "islamitisch-radicale hoek", zo zegt de politie in Berlijn. Ze zijn tussen de 18 en 21 jaar oud. De veiligheidsdiensten hadden de verdachten al langere tijd in het vizier. Volgens bronnen is er daarom ook geen gevaarlijke situatie geweest tijdens de marathon.

Naar aanleiding van het incident zijn er huiszoekingen gedaan door de Duitse politie. Daarbij zijn telefoons en computers in beslag genomen. In het huis van een van de medeverdachten sloegen speurhonden bovendien aan op springstof. Het is niet duidelijk of er ook hoge concentraties aangetroffen zijn.

De zes gearresteerde personen zouden nauwe banden hebben gehad met de Tunesiër Anis Amri die in 2016 de aanslag op de kerstmarkt van Berlijn pleegde. Amri deed dit door een vrachtwagen te stelen, de bestuurder om te brengen en vervolgens in te rijden op bezoekers van een drukke kerstmarkt die gaande was in de Duitse hoofdstad.

Bij die aanslag vielen in totaal elf doden. Ook raakten tientallen mensen gewond.