Aanslag Luik: Dader is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis

29-05-2018

Een man heeft in Luik twee agenten en een voorbijganger doodgeschoten en daarna een vrouw in een school gegijzeld. De politie kwam massaal ter plaatse en heeft de dader doodgeschoten. 

Het parket van Luik bevestigt dat de dader is overleden nadat hij door agenten werd neergeschoten.

Ook bevestigt het parket dat de man rond 10.30 uur eerst het wapen van een agent heeft afgenomen en daarmee hem en zijn collega heeft doodgeschoten. Nadien schoot hij ook een passagier in een voorbijrijdende auto dood.

De dader zou daarna naar de school naast het restaurant gelopen zijn en daar een poetsvrouw hebben gegijzeld die zich in of aan de inkomhal bevond. Agenten van de interventie-eenheden probeerden tussen te komen, maar werden eveneens beschoten. Twee van hen raakten gewond.

Uiteindelijk kon de politie de dader toch neerschieten. Hij overleed aan zijn verwondingen. De poetvrouw die gegijzeld werd, raakte niet gewond. Ook alle leerlingen in de school bleven in veiligheid.

De dader zou gisteren zijn vrijgekomen uit de gevangenis. Dat melden goedgeplaatste bronnen aan het Belgische Nieuwsblad De Morgen. Hij zou niet gekend zijn voor radicalisme of terreur, wel voor drugsfeiten en kleine criminaliteit zoals diefstal. Vermoedelijk is hij geradicaliseerd in de gevangenis. de dader zou "Allah Ahkbar" hebben geroepen tijdens zijn daad.