Aanslag op Britse premier May verijdeld

06-12-2017

De Britse premier Theresa May was volgens de Britse media het doelwit van een moordaanslag die kon worden verijdeld. Het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst MI5, Andrew Parker, heeft de leden van de regering daar eerder op dag over gebrieft. Het nieuws werd nog niet officieel bevestigd.

Een moslimextremist wilde met een zelfgemaakt explosief de toegangspoorten van May haar ambtswoning in Londen opblazen en in de chaos die daarop zou ontstaan proberen de premier te vermoorden. Twee mannen werden in de zaak aangehouden en moeten vandaag voor de rechter verschijnen wegens terrorisme: de 20-jarige Naa'imur Zakariyah Rahman en de 21-jarige Mohammed Aqib Imran. Ze werden op 28 november tijdens invallen in Londen en Birmingham opgepakt.

In het voorbije jaar werd Groot-Brittanië getroffen door vijf terroristische aanslagen, in Londen en in Manchester. Daarbij vielen in totaal 36 doden. Na de briefing van de regering gaf Andrew Parker te kennen dat in dezelfde periode negen aanslagen zijn verijdeld. De MI5 voert momenteel ongeveer 500 onderzoeken naar om en bij de 3.000 extremisten.