Aanslag Songfestival 2012 verijdeld

20-04-2018

Het was al bekend dat Azerbeidzjan in 2012 veertig mensen opgepakt heeft die aanslagen rond het Eurovisiesongfestival zouden hebben gepland. De groep zou het  destijds gemunt hebben op de Crystal Hall, waar het festival werd gehouden, en hotels met veel buitenlanders. Ook president Alijev was een doelwit, zeggen de autoriteiten in een verklaring.

Tijdens huiszoekingen zouden bij de verdachten wapens en een grote hoeveelheid explosieven zijn gevonden. Het ministerie van Veiligheid zegt dat de groep de openbare orde wilde verstoren en het imago van Azerbeidzjan wilde aantasten.

Een verdachte is bij de poging om hem te arresteren omgekomen. Ook een agent kwam daarbij om het leven.

Israëlische delegatie 

Nu blijkt dat de volledige delegatie uit Israël is, zo staat te lezen in het boek Three minutes of eternity van de toenmalige Israëlische perschef Alon Amir, bijna ontvoerd was naar Iran. 

Mede door de hulp van de Israëlische veiligheidsdienst zijn, zo blijkt nu, meerdere aanslagen verijdeld. "Het verhaal moet verteld worden. Het Songfestival is bijna afgelast", zegt Amir. Het nieuws over het plan om de complete Israëlische delegatie te ontvoeren komt nu pas naar buiten dankzij Alon Amir, de man die het allemaal persoonlijk meemaakte. Na de ontvoering zouden de 'terroristen' het hotel waar de delegatie verbleef opblazen, evenals de hal waar het festival werd gehouden.


Bron: De Telegraaf