Aanslagpleger Parijs stond op terreurlijst

13-05-2018

Bronnen in het onderzoek naar de dodelijke aanval in Parijs zeggen dat de gedode Tsjetsjeense aanvaller op 'een lijst' stond van vermoedelijke radicale extremisten

De terrorist die een man doodde en vier anderen op zaterdagavond in Parijs verwondde, stond op een antiterreur-watchlist van vermoede extremisten, aldus bronnen die dicht bij het onderzoek staan, bericht AFP op zondag.

De Fransman, geboren in 1997 in de Russische republiek Tsjetsjeni√ę, bevond zich in het zogenaamde "S-bestand" van mensen die verdacht worden van geradicaliseerde opvattingen en die veiligheidsrisico's konden vormen, hoewel hij geen strafblad had.

Getuigen zeiden dat ze de man "Allahu akbar" (God is de grootste) hoorde roepen toen mensen de plaats delict ontvluchtten.

Zijn ouders zijn in hechtenis genomen. Onderzoekers hebben nog niet gezegd wanneer de man in Frankrijk aankwam.

Veel maar niet alle mensen in het Franse S-bestand (de "S" staat voor Security) zijn betrokken geweest bij de serie dodelijke jihadistische aanvallen die sinds 2015 zo'n 245 mensen in het hele land hebben gedood.

De watchlist bevat iedereen die ervan verdacht wordt radicaal te zijn, inclusief potentieel gevaarlijke religieuze extremisten, maar ook linkse en extreemrechtse activisten.

Een afzonderlijke lijst, het Dossier voor de Preventie van Terroristische Radicalisering (FSPRT), richt zich op mensen die als terreurdreigingen worden beschouwd.

Die lijst telt momenteel bijna 20.000 mensen, van wie ongeveer de helft actief wordt bewaakt.