Aanval hotel Kabul gaat over in belegering

21-01-2018

Bij het Hotel Intercontinental in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn deze ochtend nog altijd schoten te horen, nadat zaterdagavond gewapende aanvallers het hotel waren binnengedrongen. Bij de aanval vielen volgens de autoriteiten zeker vijf burgerdoden en zes gewonden. Afghaanse media spreken over 7 doden en gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog op zal lopen.

De belegering van het gebouw door de veiligheidsdiensten was na meer dan elf uur nog niet ten einde.

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken drongen vier aanvallers kort na 21.00 uur plaatselijke tijd het hotel binnen via de keuken waarna zij brand stichtten. Vervolgens gingen zij al schietend verder het hotel in en verschansten zich op een van de bovenste verdiepingen. Het ministerie meldt dat twee aanvallers door speciale eenheden zijn gedood.

De veiligheidsdiensten proberen de rest van het hotel veilig te stellen en gasten die zich nog in het hotel bevinden te bevrijden. In totaal zijn meer dan honderd mensen uit het hotel gered. Onder hen zijn zestien buitenlanders. Het is nog niet bekend uit welk landen ze komen.

Mogelijk loopt het aantal slachtoffers nog op. Ooggetuigen verklaarden aan de lokale zender Tolo TV dat zij tijdens hun vlucht zeker vijftien doden hadden gezien. De daders schoten volgens hen willekeurig op hotelgasten en personeelsleden.

In het hotel was ten tijde van de aanval een bruiloftsfeest aan de gang. Ook was er zaterdag een conferentie voor computerexperts waar ongeveer honderd mensen aan deelnamen.

De aanval is nog niet opgeëist.