Aanvaller Joods restaurant bereid te sterven tijdens daad

14-12-2017

De 29-jarige asielzoeker die vorige week ramen bij een Israëlisch restaurant insloeg, is een in Syrië geboren gevechtsklare man. Tijdens het verhoor bij de politie heeft hij verklaard getraind te zijn in het gebruik van wapens en dat hij gevechtservaring heeft. 

De man hoopte dat er tijdens zijn aanval op het restaurant mensen aanwezig zouden zijn. In het verhoor heeft de asielzoeker, die een aantal jaar in Amsterdam woont, tegen de politie gezegd het niet erg te vinden als hij bij de aanval op het restaurant zou zijn gestorven. De gemaskerde asielzoeker sloeg afgelopen donderdag het Israëlische restaurant HaCarmel aan diggelen en schreeuwde 'Allahu Akbar'.

 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet reageren. Het Openbaar Ministerie kan en wil niet bevestigen dat de verdachte in Syrië is geboren of reageren op zijn verklaring. "Natuurlijk kijken we naar de achtergrond van de verdachte om te zien wat voor vlees we in de kuip hebben. Als we ervan uitgaan dat deze persoon een gevaar vormt voor de maatschappij, dan zetten we deze persoon niet zomaar op straat."