Al-Qaeda leider roept op tot wereldwijde jihad aan vooravond verplaatsing Amerikaanse ambassade Jeruzalem

14-05-2018

In een video getiteld 'Tel Aviv is ook een land van moslims', dringt Ayman al-Zawahiri er bij de volgelingen op aan om de wapens op te nemen.

Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri zei op zondag dat het besluit van Amerika om zijn Israëlische ambassade naar Jeruzalem te verschuiven bewijs is dat onderhandelingen en "verzoening" van de Palestijnen hebben gefaald, terwijl hij er bij moslims op aandrong de jihad tegen de Verenigde Staten uit te voeren.

In een vijf minuten durende video getiteld "Tel Aviv is ook een land van moslims", verwijst de Egyptische arts die de leiding had over de wereldwijde terreurgroep nadat de oprichter Osama bin Laden in 2011 werd vermoord, naar de Palestijnse Autoriteit als de "verkopers van Palestina".

De Amerikaanse president Donald Trump "was duidelijk en expliciet en onthulde het ware gezicht van de moderne kruistocht, waar staan ​​en verzoening niet met hen werkt, maar alleen weerstand door de roep en jihad," zei Zawahiri, volgens een vertaling door het monitoringbureau SITE.

Hij voegde eraan toe dat Bin Laden de VS "de eerste vijand van de moslims had verklaard en zwoer dat het niet van veiligheid kan dromen totdat er in werkelijkheid in Palestina wordt geleefd, en totdat alle legers van ongeloof het land van Mohammed verlaten".

Israëli's koesteren zich in nationale trots en pro-Amerikaanse hartstocht terwijl zondag tienduizenden in Jeruzalem marcheerden, een dag vóór de Amerikaanse ambassade verhuisde van Tel Aviv naar de omstreden stad.

Palestijnen waren klaar voor hun eigen protesten op maandag over de inauguratie van de ambassade, inclusief nieuwe massale rellen in de Gazastrook nabij de grens met Israël. De zogenaamde "mars van terugkeer" -protesten worden ondersteund door Hamas, de terreurgroep die Gaza regeert en toegewijd is aan de vernietiging van Israël.

Tijdens deze gewelddadige protesten slingeren Palestijnen stenen en Molotov-cocktails naar IDF-troepen, rollen brandende banden aan het veiligheidshek of proberen het met kettingen naar beneden te trekken. Steeds meer demonstranten hebben vliegtuigen beladen met jerrycans met brandende brandstof om in Israël te vuren.

Topambtenaren uit de VS hebben intussen volgehouden dat ze het onrustige vredesproces ondanks het terugdringen van de Arabische wereld nog steeds kunnen voortzetten.

Toen hem in een interview met Fox News Sunday werd gevraagd of er nog leven was in het vredesproces, antwoordde minister Pompeo: "Het vredesproces is beslist niet dood."

"We zijn er hard aan bezig. We hopen dat we daar ook een goed resultaat kunnen behalen, "zei Pompeo wiens eerste twee weken op kantoor grotendeels zijn verteerd met het organiseren van een top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Bron: Times of Israël