Amerika waarschuwt Spanje voor mogelijke aanslag feestdagen

24-12-2018

De Catalaanse politie Mossos d'Esquadra is naarstig op zoek naar een Marokkaanse buschauffeur genaamd Lmidi Brahim. De man wordt sinds zondagmiddag door alle eenheden gezocht en is vermoedelijk in Barcelona. Een waarschuwing die afgelopen zondag door de geheime diensten van de Verenigde Staten werd gestuurd, geeft aan dat hij Spanje is binnengekomen met de bedoeling een aanslag te plegen en waarschijnlijk wil hij toeslaan met Kerstmis.

Het is het Amerikaans consulaat in Barcelona dat afgelopen zondag zijn burgers waarschuwde via Twitter en op de website, dat zij vooral voorzichtig moeten zijn op de beroemde Ramblas, tussen Plaça Catalunya en Portal de l' Angel. Er wordt opgeroepen tot "extreme voorzichtigheid in gebieden met voertuigen, waaronder bussen, en met name in het gebied van La Rambla de Barcelona tijdens de kerst en nieuwjaar. Terroristen kunnen aanvallen zonder aankondiging of zonder waarschuwing, met als doel toeristische locaties, transportcentra en andere openbare ruimtes ", zo valt te lezen.

De Amerikaanse geheime dienst (NSA) stuurden informatie die was voorbehouden aan de politie in Spanje met de naam van de verdachte, zijn nationaliteit en ervaring als bestuurder van zware voertuigen in de grootste stad van Marokko, Casablanca. Een interne notitie van de Guàrdia Urbana de Barcelona , geïnspireerd door de informatie die door de Mossos wordt doorgegeven, benadrukt de minimale informatie waarover de politie beschikt.

"(...) dreiging van een persoon die de intentie heeft om op 25 december een terroristische aanslag te plegen met een bus of een vergelijkbaar voertuig", merkt het briefje van de Guàrdia Urbana op . "De persoon heeft alle rijbewijzen (...)." "Voor deze dreiging, schrijft het Corps of the Mossos d'Esquadra, is een gemiddelde geloofwaardigheid", besluit hij.

De notitie geeft vervolgens negen maatregelen om de veiligheid in het stadscentrum te versterken, niet alleen op La Rambla, maar ook rond de Sagrada Familia en andere soortgelijke plaatsen. Het is noodzakelijk, benadrukt hij, "om controles uit te voeren op bussen en minibussen, vooral in de binnenstad ". Passanten die zondag de meest toeristische buurten van Barcelona bezochten, zagen tijdens deze kerstvakantie een toename van veiligheidsmaatregelen die veel hoger is dan normaal.