Anti-terreureenheid onderzoekt vergiftiging stel in Engeland

04-07-2018

De Britse anti-terreurpolitie is een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd met een man en een vrouw in de plaats Amesbury. De bewoners van de stad werden afgelopen zaterdag met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Amesbury ligt op 13 kilometer van Salisbury, waar de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia begin maart werden vergiftigd met zenuwgas.

Gezien de gebeurtenissen in Salisbury in maart, is de anti-terreurdienst betrokken bij het onderzoek van de lokale politie.

Over de man en de vrouw is tot nu toe heel weinig bekendgemaakt. Het enige wat bekend is dat het veertigers zijn en zijn opgenomen in het ziekenhuis waar ook de Skripals behandeld werden. Een militair laboratorium zoekt uit aan welke stof ze zijn blootgesteld. Aanvankelijk werd gedacht aan drugs, later aan vergiftiging. In het geval van de Skripals ging het om het zenuwgas novitsjok.

De Engelse krant The Sun meldt dat het Britse stel vergelijkbare symptomen vertoont als de Skripals. Ze waren bewusteloos toen ze werden gevonden. Hun toestand is kritiek.

In verband met het onderzoek heeft de politie in Amesbury en Salisbury een aantal plekken afgezet. Premier May wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.