Austin-pakketbommen gemaakt met 'bepaald niveau van deskundigheid'

14-03-2018

De drie pakketbommen die de afgelopen weken in de voorsteden van Austin, Texas werden achtergelaten, werden gebouwd met een 'bepaald niveau van deskundigheidheid', zei de politie-chef van de stad dinsdag. De zoektocht naar de bommenlegger gaat op grote schaal door. De drie bommen resulteerde in twee dodelijke slachtoffers en twee zwaargewonden.

Terwijl bewoners van de hoofdstad van Texas gisteren bereidt waren hun post voorzichtig op te halen, heeft Austin Police Chief Brian Manley opnieuw tot waakzaamheid opgeroepen en 'FOX & friends' verteld dat ambtenaren van de FBI en het Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven de nacht gebruikt hebben om bewijsmateriaal te verzamelen van de twee meest recente ontploffingen.

"Wat we wel weten is dat het individu of de individuen die hierbij betrokken zijn, deze verdachten, een bepaald niveau van bekwaamheid moeten hebben om een ​​apparaat als dit te kunnen bouwen en dan dat apparaat aan je doelwit te leveren zonder het te laten exploderen, ofwel tijdens bouw, of tijdens de levering, vereist een zekere mate van verfijning, "zei Manley.

De eerste explosie van maandag vond plaats rond 06.44 uur toen een 17-jarige man een pakje zijn keuken in droeg, waar het ontplofte toen het werd geopend, de tiener was op slag dood en een 40-jarige vrouw verwondde, beiden Afro-Amerikanen.

Uren later, en slechts enkele minuten nadat de ambtenaren een persconferentie hadden gehouden over de eerste ontploffing, werden autoriteiten opgeroepen dat er een nieuwe explosie had plaatsgevonden en dat deze ook werd veroorzaakt door het openen van een pakket. De tweede explosie verwondde een 75-jarige Spaanse vrouw, die werd meegenomen naar een ziekenhuis met mogelijk levensbedreigende verwondingen.

Van beide explosies wordt gedacht dat ze zijn te linken aan een explosie van 2 maart waarbij een zwarte man werd gedood. Omdat alle slachtoffers van de ontploffingen tot nu toe etnische minderheden zijn, onderzoeken onderzoekers of dit een rassenkwestie is. Ambtenaren die suggereren dat dit inderdaad haatmisdrijven zouden kunnen zijn.

Anthony Stephen House werd gedood in de explosie van 2 maart.
Anthony Stephen House werd gedood in de explosie van 2 maart.