Australisch meest gezochte terrorist met Nederlandse bruid ontkent banden IS

29-12-2017

De meest gezochte terrorist van Australië, Neil Prakash heeft een Turkse rechter gesmeekt om te geloven dat hij niet verbonden is aan terreurgroep Islamitische Staat zo schrijft het Australische 9 News.

De gerechtelijke procedure in Turkije zal een belangrijke invloed hebben op de vraag of Prakash wordt uitgeleverd aan Australië. Prakash wordt sinds zijn arrestatie in november 2017 in een streng bewaakte Turkse gevangenis vastgehouden.

De Australische federale politie zou Prakash naar verluidt willen beschuldigen van lidmaatschap van een terroristische organisatie en als doel hebbende terroristische daden in het buitenland te plegen.

Tijdens de hoorzitting van gisteravond vroeg de rechtbank aan Prakash of hij iets te zeggen had over beweringen dat hij een Daesh- (een Turkse benoeming voor ISIS) leider in Australië was, meldt Fairfax.

"Ik ben niet schuldig aan Daesh in Australië, ik heb niets te maken met het leiderschap in Australië," antwoordde Prakash.

De uit Melbourne afkomstige ISIS-strijder werd gevangen genomen in Turkije nadat de Australische regering in mei 2017 ten onrechte had aangekondigd dat hij was gedood tijdens een luchtaanval. Prakash wordt verondersteld in 2013 naar Syrië te zijn vertrokken, waar hij zijn naam veranderde in Abu Khaled al-Cambodi en op een Amerikaanse hit-list werd geplaatst. Hij verscheen ook in propaganda-video's van de terreurgroep en rekruteerde nieuwe terroristen in Australië.

In eerdere zittingen in Turkije heeft Prakash gepleit om niet aan Australië te worden uitgeleverd en in plaats daarvan te worden overgeplaatst naar een moslimland.

De uit Melbourne afkomstige recruiter voor Islamitische Staat zou de Turkse autoriteiten hebben verteld dat hij in Syrië is getrouwd met een Nederlandse jihad bruid en dat het paar twee kinderen heeft die in aanmerking komen voor het Australische staatsburgerschap.

Hij is in verband gebracht met een mislukt plan in Melbourne om een ​​politieagent op Anzac Day (Herdenkingsdag) te onthoofden in 2015. Prakash heeft ook banden met Numan Haider, een 18-jarige die werd gedood nadat hij in 2014 twee politieagenten had neergestoken.

Australië heeft formeel om Prakash's uitlevering verzocht, maar onder internationale protocollen heeft Turkije het recht om hem eerst te berechten.

Prakash verschijnt vervolgens voor het gerecht op 23 februari 2018.