België herdenkt aanslagen Brussel

22-03-2018

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat België getroffen werd door dodelijke aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek, in Brussel. Daarbij vielen in totaal 32 dodelijke slachtoffers en meer dan 300 gewonden. Er zullen vandaag in herdenkingsplechtigheden plaatsvinden op de luchthaven van Zaventem, in het metrostation Maalbeek en bij het monument aan het Schumanplein in Brussel. 

De dag van herdenkingen begint op Brussels Airport. Hier worden bloemen neergelegd en is er om exact 7.58 uur een minuut stilte. Dat is het precieze tijdstip waarop de terroristen Ibrahim El Bakraoui (29) en Najim Laachraoui (24) hun koffers vol explosieven lieten ontploffen in de vertrekhal van de luchthaven. Een derde terrorist Mohamed Abrini (31) wordt door de kracht van de ontploffingen zelf weggeslingerd en laat uiteindelijk zijn met explosieven gevulde bagage achter in het midden van de vluchtende mensenmassa. Abrini zal later bekend worden als 'de man met het hoedje' die te voet van de luchthaven naar Schaarbeek stapte. Hij zal op 8 april opgepakt worden in Anderlecht. 

In metrostation Maalbeek volgt een soortgelijke herdenking waarbij bloemen zullen worden neergelegd en er om 9.11 uur een minuut stilte wordt gehouden. Iets meer dan een uur na de aanslagen op Zaventem volgde er om 9.11 uur een explosie in een vol metrostel met forensen die op weg waren naar het werk. Hier vielen tijdens de aanslagen 16 dodelijke slachtoffers. 

Daarna zullen de herdenkingsplechtigheden zich naar het monument vlakbij het Schumanplein verplaatsen. Daar zal premier Charles Michel van België tenslotte om 10.00 uur bloemen neerleggen ter ere van alle slachtoffers van terreuraanslagen in België en in het buitenland.