België wil zoon salafistische imam uitzetten

19-09-2017

België wil de verblijfsvergunning intrekken van de zoon van de omstreden imam El Alami Amaouch. De salafistische imam van het Waalse Dison moest na een lang juridisch conflict België vorig jaar al verlaten. De verwachting was dat hij naar Nederland zou gaan, maar de imam vertrok naar Marokko.

De imam is getrouwd met een Nederlandse vrouw en woonde lange tijd in Den Haag. Hij heeft zowel een Marokkaans als een Nederlands paspoort. Zijn inmiddels 18-jarige zoon zit momenteel vast in een Belgische jeugdgevangenis sinds hij vorig jaar in een video opriep "hatelijke christenen uit te roeien".

Hij wordt uitgezet op grond van de nieuwe Vreemdelingenwet, die het toestaat om EU-burgers uit te wijzen om redenen van nationale veiligheid. De Belgische staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken zegt tegen de nieuwssite HLNdat er genoeg redenen zijn om de 18-jarige uit te zetten. Het is niet duidelijk waar de Marokkaanse Nederlander heengaat.

'Zoon wilde aanslag plegen'

Behalve dat de jongen in zijn video opriep tot geweld, zou hij ook de daad bij het woord hebben willen voegen. Hij zou op het punt hebben gestaan om een aanslag te plegen en had contact met jihadisten in Syrië.

Zijn vader Amaouch, ook bekend onder de naam Alami Abu Hamza, zou verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van tientallen moslims in de buurt van Verviers. Sommigen van hen vertrokken naar Syrië om te vechten.

Via NOS.nl