Belgische gevangene krijgt rekruteringsbrief van ISIS

27-09-2017

"We verwachten je in Syrië. Om te vechten. Als je vrijkomt, zal iemand van ons je helpen om hier te raken. Je krijgt een stuk grond en goede wapens!" Dat staat in een brief die een twintiger die vast zit in de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel ontving van terreurorganisatie ISIS. Het federaal parket is een onderzoek gestart. "De brief zag eruit als een wervingsfolder, getypt in perfect Frans. Met enkele afbeeldingen van automatische wapens erop". Enkele maanden geleden kreeg de gedetineerde de brief plots onder de deur van zijn cel door­geschoven.

De folder roept de gedetineerde op om zich bij ISIS te voegen. "Als ze je vrijlaten, kom dan naar ons. We verwachten je in Syrië. Om te vechten", staat er. De gevangene wordt bij naam genoemd in de aanhef.

De briefschrijver heeft ook een handleiding meegegeven hoe in Syrië te geraken. Dat zou gaan via een tussenpersoon, die in de brief vermeld wordt. "Ga naar de afgesproken plaats en meld je bij die man. Hij doet het nodige." De "afgesproken plaats" zou in Brussel zijn. De tussenpersoon wordt in de brief niet bij zijn echte naam genoemd, maar krijgt een schuilnaam. Als hij echt bestaat, zou dat betekenen dat er nu een ronselaar van ISIS actief is in ons land die ­gedetineerden probeert te winnen voor de 'jihad', iets wat het federaal parket verontrust.

Het ronselen van de gedetineerde - die uit veiligheidsoverwegingen naar een andere gevangenis is overgebracht - is alvast niet gelukt. De persoon in kwestie zou volgens een welingelichte bron niets met radicaal islamisme te maken hebben. "Hij is wel moslim, maar viert elk jaar Kerstmis met zijn schoonfamilie", klinkt het. Hij zou de brief ook meteen aan zijn advocaat hebben gegeven, die ermee naar de autoriteiten stapte. "Hij wil hier niks mee te maken hebben."

Het federaal parket is een onderzoek gestart. Voor zover ze kunnen uitmaken is de brief "een alleenstaand geval".