Belgische Syriëstrijder krijgt doodstraf in Irak voor terrorisme

22-05-2018

Bron VRT
Bron VRT

Tarik Jadaoun, een Belgische Syriëstrijder, krijgt in Irak de doodstraf voor terrorisme. Dat heeft de rechtbank in Bagdad beslist. De man uit Verviers werd gevangengenomen na de strijd in Mosul. Hij is de allereerste Belgische Syriëstrijder die zich voor een Iraakse rechtbank moest verantwoorden. Hij kan eventueel nog wel in beroep gaan. 

Twee weken geleden moest hij voor de rechtbank verschijnen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en illegale binnenkomst van het land. Maar voor de rechtbank minimaliseerde hij zijn rol. Zo verklaarde hij onder meer: "Ik heb wel gevochten tegen de Koerdische PKK, maar ik was geen echte strijder. Ik werkte voor IS in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosul en later stond ik aan het hoofd van een mobiel ziekenhuis in Makhoul. Ik verzorgde er burgers en strijders."

Deze verklaringen zijn erg tegenstrijdig aangezien hij zelf verklaarde dat hij ook kindsoldaten heeft opgeleid. Daarnaast was hij ook te zien in de opeisingsfilm die IS verspreidde na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Na de val van Mosul kon Jadaoun in juli vorig jaar opgepakt worden. Sindsdien zit hij in de Iraakse cel.

Hij drukte zijn spijt uit tegenover de rechter. "Het spijt me, ik was op een dwaalspoor beland en wil beroep doen op jullie goedheid."

Maar de rechter had geen oren naar zijn excuses. Jadaoun zal in Irak de doodstraf krijgen. Of hij moet alsnog in beroep gaan.