Belgische terroristendatabank krijgt pluim, maar schiet flink tekort

01-03-2018

De Belgische centrale terroristendatabank, met informatie over ruim 600 Syriëstrijders en (potentiële) terroristen, schiet op verschillende punten tekort. Wie onterecht in de databank belandt, wordt er niet op tijd uitgehaald en er is minimaal tot geen controle op wie de databank kan raadplegen, schrijft de Belgische krant De Tijd donderdag.

De Belgische regering heeft de databank bovendien zonder wettelijke basis uitgebreid. En het is niet zeker of alle burgemeesters de namen krijgen van de personen uit hun gemeenten die in de databank staan. 

Dit blijkt uit de allereerste doorlichting sinds de regering-Michel in juli 2016 de gemeenschappelijke foreign terrorist fighters-gegevensbank oprichtte. De doorlichting is uitgevoerd door het Comité I, dat in België de inlichtingendiensten controleert, en het orgaan dat toeziet op de informatie bij de politie. Het Belgisch antiterreurorgaan OCAD krijgt in het rapport een pluim voor zijn professionalisme en zijn inspanningen om de kwaliteit van alle informatie in de databank te bewaken, klinkt het nog.