Bleef Abdeslam zo lang onder de radar door agent die geheime info lekte?

22-09-2017

De Schaarbeekse agent Momo E.S. (52) wisselde al anderhalf jaar WhatsApp-berichten uit met Yassine Atar (30). Dat is een van de hoofdverdachten van de aanslagen in Brussel en Parijs.

Als dispatcher bij de lokale politiezone Brussel-Noord had E.S. toegang tot allerhande geheime info, van verdachten die in het vizier kwamen tot geplande invallen. Vóór de aanslagen in ons land, op 22 maart 2016, had hij al contact met Yassine Atar, de broer van de voortvluchtige Oussama Atar. Die laatste is volgens speurders een van de kopstukken van de Brusselse terreurcel, Yassine leverde belangrijke logistieke steun. Hij is ook een neef van de broers El Bakraoui, die zichzelf op 22 maart opbliezen. Wie profiteerde er allemaal van de gelekte informatie? Het is niet ondenkbaar dat ook andere terroristen via Atar gebrieft werden, zoals de neven El Bakraoui, Mohamed Abrini of Salah Abdeslam. Volgens gerechtelijke bronnen zijn daar - voorlopig - nog geen concrete aanwijzingen voor.

Ongebruikt arsenaal

In speurderskringen focussen ze zich vooral op een andere piste. "Er zijn al maanden geruchten over een lek binnen de politie omdat we het wapenarsenaal van de terreurcel maar niet vinden", zeggen verschillende politiebronnen. Speurders gaan ervan uit dat die wapens nog ergens liggen. Alleen al in 2016 doorzochten ze 152 garageboxen. "En nooit leverde dat iets op. We hadden nochtans altijd concrete aanwijzingen. Dat klópt niet. Dit lek verklaart misschien niet alles, maar wel veel." Het gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen of E.S. de terreurcel ook echt geholpen heeft om de speurders telkens een stapje voor te zijn.

Via HLN.be