Britse veiligheidsminister waarschuwt voor al-Qaida: “Terreurorganisatie plant aanslagen op vliegtuigen en luchthavens in Europa”

23-12-2018

Hamza, de zoon van Osama bin Laden
Hamza, de zoon van Osama bin Laden

Al-Qaida, de terreurorganisatie die onder Bin Laden de terroristische aanslagen in Amerika op 11 september 2001 uitvoerde, is weer aan het heropleven. Daar waarschuwt de Britse veiligheidsminister Ben Wallace voor. Al-Qaida richt zich tegenwoordig op Europa en zou terroristische aanslagen plannen op passagiersvliegtuigen en luchthavens.

Volgens Ben Wallace heeft de teloorgang van IS nieuwe ruimte gecreëerd voor al-Qaida. Hij onthulde dat de regering 25 miljoen pond (bijna 28 miljoen euro) heeft geïnvesteerd in een onderzoeksprogramma om vliegtuigen te beschermen tegen nieuwe aanslag methodes.

Daarbij waarschuwt hij ook nog dat "zulke terroristen (van al-Qaida, nvdr.) de luchtvaart nog steeds als een geschikt doelwit beschouwen". "Al-Qaida leeft weer op en ze hebben zich gereorganiseerd. Ze kijken meer en meer in de richting van Europa en ze zijn vertrouwd geraakt met nieuwe methodes. Ze streven nog steeds naar meer luchtaanvallen", aldus Wallace.

Ook Interpol waarschuwde al voor een nieuwe terrorismegolf die de komende jaren op ons af kan komen. Het feit dat veel terreurverdachten de komende jaren vrijkomen uit de gevangenis, zonder dat ze daar gederadicaliseerd zijn, zou daarvoor de reden kunnen zijn. Interpol-topman Jürgen Stock waarschuwt voor "IS 2.0".

Lees hier ook het verhaal over Hamza bin Laden, de kroonprins van Al-Qaida