Calamiteitennetwerk hulpdiensten niet terreurproof

16-05-2018

Het calamiteitennetwerk C2000 zal naar alle waarschijnlijkheid overbelast raken tijdens een terreuraanslag. Om te voorkomen dat dit systeem op een dergelijk cruciaal moment faalt, krijgt alleen een beperkte groep toegang tot het spraaknetwerk.

Het tv-programma ZEMBLA heeft dit onderzocht. C2000 is het belangrijkste communicatienetwerk van Nederland en wordt gebruikt door onder andere politie en brandweer. Het systeem is echter al veertien jaar oud en kent al langere tijd steeds meer problemen.

Beperkte toegang in het eerste uur na aanslag

Door de capaciteitsproblemen van C2000 heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid eind 2016 besloten dat in het eerste uur na een aanslag, alleen de belangrijkste partijen toegang krijgen tot het systeem. Het gaat om een beperkte groep gebruikers van politie, marechaussee, brandweer en ambulancediensten. De kans is groot dat communicatie via C2000 voor gelieerde gebruikers op dat moment niet mogelijk is.

Deze gelieerde gebruikers zijn onder andere de kerncentrale in Borsele, grote chemiebedrijven, uraniumverrijker Urenco, huisartsenposten en reddingsbrigades.