Changing Security. Awareness en de verandering van het sociale contract

10-03-2018

Security Summit

Acht Maart mocht ik tijdens de eerste Security Summit met als thema "Changing Security" georganiseerd door de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland1, een aantal workshops leiden over Travel Safety en Security. We begonnen de dag met een plenair deel waar onder andere Beatrice de Graaf en Patricia Zorko (NCTV) een KeyNote speech mochten presenteren. De mooiste zin van de dag kwam toch wel van Beatrice de Graaf die aangaf dat het sociale contract tussen burger en overheid onder druk staat. Daarover straks meer.

250 experts

Om samen met meer dan 250 van de beste securityexperts van Nederland in een zaal te zitten is prachtig. Om een deel van hen te leiden tijdens een workshop best spannend. Spannend omdat de gezamenlijke kennis aanwezig tijdens zo'n workshop best intimiderend kan werken. Mannen en vrouwen met decennia ervaring in het vak. Begonnen toen ik nog een tiener was. Het enige wat je in dat geval kan doen is meteen met de billen bloot en aangeven dat je vooral kennis komt halen en zeker niet de absolute autoriteit bent op jouw stukje vakgebied. En daar kwam de opmerking over het onder druk staande sociale contract van Beatrice de Graaf als een prachtige bevestiging van mijn eigen observatie, ervaring en ook gevoel over de verhouding tussen overheid, bedrijfsleven en burger. Die opmerking van deze hoogleraar en autoriteit op onder andere het gebied van de historie van geheime diensten was een belangrijk ontbrekend stukje in de puzzel die ik zelf aan het maken ben.

Sociale contract

Dit sociale contract is ook naar mijn idee namelijk al jaren scheef aan het groeien. De afspraak dat wij een deel van onze macht aan de overheid schenken in ruil voor de bescherming van diezelfde overheid lijkt steeds verder in het nadeel van bedrijfsleven en burger. Belasting betalen en regels volgen voelt steeds minder als een uitwisseling van diensten en steeds meer als een kat in de zak. De wereld van security laat dat ook zien. Voorbeeld is prachtig zichtbaar op het gebied van Travelsecurity. Veel van de lezers van mijn columns weten wellicht dat ik de AAEA-anti-terreur methodiek2 heb ontwikkeld. Die methodiek stelt de reiziger centraal en zoekt synergie tussen burger, bedrijfsleven en overheid. Dit in tegenstelling tot de rigide en verplichte wijze van het streng controleren van alle reizigers, iedere afwijking van de norm of individueel gedrag in de 'kudde' verdacht makend en het probleem van terreur op bijvoorbeeld vliegvelden niet eens echt oplossend maar meer verplaatsend zodat uw vakantie steevast en onnodig ellendig begint.

Bewustzijn

De AAEA methode begint met de A van Awareness of bewustzijn. Dat bewustzijn loopt integraal door de volgende stappen van de methodiek en is een verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen. Het maakt van reiziger, bedrijfsleven en overheid een gelijkwaardig en samenwerkend team om de veiligheid van allen te vergroten. Tijdens de workshops voelde ik me gaande weg de sessies ook gesterkt door de feedback tijdens de want het verhogen van het bewustzijn en het steeds meer betrekken van, en verantwoordelijkheid geven aan de reiziger was uiteindelijk een van de

belangrijkste take-aways van de workshops. Ik was dus niet de enige 'deskundige' die een andere rolverhouding zag voor de reiziger. Ook was er erkenning dat de sector zich wellicht teveel laat leiden door de vaak paniekerige en of Pavlov-reactie van een overheid die de veiligheid niet objectief verbeterd maar wel de vrijheid van ons allen beperkt. De volgende stap is nu dat we de resultaten bundelen en als sector aankloppen en laten weten dat het thema van de Security Summit, Changing Security, navolging krijgt en de druk op het sociale contract iets vermindert.

Bart Brands