Dader aanslag Stockholm krijgt levenslang

07-06-2018

Een Zweedse rechtbank heeft de dader van de aanslag van vorig jaar in Stockholm veroordeeld tot levenslang. Bij de terreurdaad vielen vijf doden, onder wie een Belgische vrouw en een jong meisje. Zijn daad van terreur heeft Zweden vooral "psychologische schade" toegebracht, zegden de rechters.

De Oezbeek Rakhmat Akilov reed op 7 april 2017 opzettelijk in op een mensenmenigte in de Drottninggatan, de bekendste winkelstraat van Stockholm. Daarbij lieten vijf mensen het leven.

Tijdens zijn moordende rit riskeerde Akilov volgens de aanklacht ook de dood van 150 andere mensen. De man wilde naar eigen zeggen bereiken dat Zweden de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou opgeven. Hij wilde angst creëren onder de bevolking, zei zijn advocaat voor de rechtbank.

De rechtbank besliste dat de terrorist na zijn gevangenisstraf moet worden uitgewezen en later nooit meer naar Zweden mag terugkeren. In het Scandinavische land blijven tot levenslang veroordeelde gevangenen in de regel niet tot aan hun dood in de cel. Ze zitten gemiddeld 16 jaar van hun straf uit.