Dreigingsniveau België zakt naar 2

22-01-2018

Het OCAD, de federale regering en de Nationale Veiligheidsraad hebben het dreigingsniveau in België verlaagd naar 2. Dat betekent dat er "proportioneel" minder militairen in het straatbeeld te zien zullen zijn, klinkt het bij premier Charles Michel (MR). De daling komt er trouwens voor het eerst sinds de aanslagen van Parijs in november 2015.

Het ­Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (OCAD) heeft vandaag aan de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt dat het niveau verlaagd wordt. "Dat het dreigingsniveau verlaagt, wil niet zeggen dat de alertheid verdwijnt", aldus premier Charles Michel op de persconferentie. "De Nationale Veiligheidsraad is ervan overtuigd dat we niet meer in dezelfde situatie zitten als vóór de aanslagen: er bestaat nu een veiligheidscultuur, die is de laatste jaren alleen maar versterkt door de omstandigheden." 


Dreigingsniveau's België: 

- Niveau 1 of laag: als blijkt dat de persoon, groepering of gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, niet bedreigd is

- Niveau 2 of gemiddeld: als blijkt dat de dreiging weinig waarschijnlijk is.

- Niveau 3 of ernstig: Direct na de terreuraanslagen van vrijdagavond 13 november in Parijs werd beslist om het dreigingsniveau naar 3 te verhogen bij grote evenementen in België, en sinds dinsdag 17 november geldt het algemeen. Niveau 3 geldt ook regelmatig aan plaats en tijd gebonden, zoals voor een Europese top, een VIP-bezoek of een specifiek evenement. Het geldt permanent aan de Amerikaanse ambassade en voor Joodse en Israëlische instellingen

- Niveau 4 of zeer ernstig: als blijkt dat de dreiging ernstig en zeer nabij is. Niveau 4 gold in november 2015 even in het Brussels Gewest. Er was sprake van een echte 'lockdown'. Ook tijdens de jaarovergang van 2007 naar 2008 was niveau 4 al even van kracht in Brussel. Toen werd het afgekondigd naar aanleiding van een dreiging in verband met plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.