Duitsland herdenkt aanslag kerstmarkt Berlijn

19-12-2017

In Berlijn reed op maandag 19 december 2016 de moslimterrorist Anis Amri met een vrachtwagen in op de bezoekers van een kerstmarkt. Hierbij kwamen 12 mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond. Een terugblik: 

Twaalf mensen zijn omgekomen.

Ook raakten 48 mensen gewond. De vrachtwagen reed rond 20.00 uur in op een menigte op het Breitscheidplatz, voor de beroemde Gedächtniskirche. Het was op dat moment druk op de kerstmarkt. De wagen reed tientallen meters over de voetgangerszone.

De truck kwam vanaf de Budapester Strasse het voetpad op en raakte meerdere kraampjes. Het voertuig kwam tot stilstand tegen een kerstboom. De Breitscheidplatz werd meteen afgesloten voor verkeer. Meer slachtoffers (zoals bij de soortgelijke aanslag in Nice) is Duitsland bespaard gebleven doordat de terrorist een relatief nieuwe vrachtwagen heeft gestolen. Deze vrachtwagen is uitgerust met een automatisch remsysteem bij een ongeluk. De vrachtwagen remt dan automatisch af en voorkomt dat de terrorist door een menigte kan blijven rijden zoals in Nice wel gebeurde. Na tachtig meter kwam de vrachtwagen tot stilstand.

De dader werd vrijdag 23 december doodgeschoten in Milaan.

Het incident vond om 1.00 uur 's nachts plaats toen twee agenten een man aanspraken en hem naar zijn identiteitsbewijs vroegen. De man trok opeens een pistool uit zijn rugzak en raakte een politieagent in zijn schouder. De andere agent trok een wapen en schoot de verdachte neer. De vingerafdrukken van de doodgeschoten man zijn vergeleken met die van verdachte Anis Amri en deze komen overeen. De dader van de aanslag in Berlijn is door de Italiaanse politie doodgeschoten. 

Na de aanslag kon Amri vrij door Europa reizen via onder meer Nijmegen en Amsterdam.

In de rugzak van Amri werd een simkaart aangetroffen die alleen in Nederland gratis werd uitgedeeld. De kaarten werden tussen 20 en 22 december uitgedeeld in winkelcentra in Breda, Nijmegen en Zwolle. Op camerabeelden werd Amri gespot in Nijmegen. Vervolgens tonen camerabeelden hem ook in Amsterdam en reisde hij via Frankrijk naar Italië.

Uit onderzoek bleek bovendien dat Amri het wapen, waarmee hij de Poolse chauffeur doodschoot, bij zich kon dragen tot aan Milaan. Daar schoot hij vervolgens op de agenten. De terrorist heeft dus een reis van vele duizenden kilometers afgelegd, door Europa, met een wapen op zak. 

Islamitische Staat

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van maandag in Berlijn opgeëist. In een verklaring die werd verspreid door het met IS verbonden persbureau Aamaq wordt gezegd dat de aanslag werd uitgevoerd door een soldaat van het kalifaat, die gevolg gaf aan de oproep om burgers uit landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, aan te vallen. Het is nog niet duidelijk of de dader ook werkelijk in opdracht van IS handelde. 

Kritiek

De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn zijn gistermiddag uitgenodigd bij bondskanselier Angela Merkel. Tot gisteren werden zij niet door Merkel persoonlijk, maar ook niet schriftelijk, gecondoleerd. Iets waardoor de gehele Duitse regering behoorlijk onder kritiek komt te staan. In een open brief aan de bondskanselier uitten nabestaanden en getroffenen hun woede. "Dat dit kon gebeuren, is ook een teken van onkunde van uw regering", schrijven ze.

Niet alleen het gebrek aan medeleven, ook vooral ook het gebrek aan informatie speelt de nabestaanden parten. Vlak na de ramp heerste er chaos. Nabestaanden moesten zelf langs alle ziekenhuizen om op zoek te gaan naar hun geliefden. Vaak kregen ze pas dagen na de ramp te horen wat het lot van hun naasten was, onder meer omdat de politie voor de identificatie van de slachtoffers het protocol voor een vliegtuigramp uit de kast trok. Daar zijn strenge privacyregels aan verbonden. "Zoiets mag nooit meer gebeuren", zei een speciale onderzoeker van de Duitse regering deze week.