Een kansloze oproep?

05-09-2017

Een kansloze oproep?

Vanmorgen in de Telegraaf een oproep door hoogleraar Ruud Koopmans dat moslims zich vaker moeten uitspreken tegen terreur en fundamentalistische islam. Een oproep die ik steun maar waarvan ik weet dat deze op een kleine groep na kansloos is.

Waarom?

Honderden uren lang heb ik om mijn studie tot veiligheidskundige succesvol af te ronden de fundamenten van islam bestudeerd. De onderzoeksvraag.

"Zijn de fundamenten van de islam verenigbaar met de Nederlandse Grondwet?"

Mijn conclusie na honderden uren studeren was een wellicht deprimerende maar absolute NEEN! En het is een logische conclusie als u onze manier van leven afzet tegen de 'goddelijke en de bovennatuurlijke wetten' waarvan het eeuwige leven afhangt.

Wat zou jij doen?

Ik zou iedere lezer hier de vraag kunnen stellen. Wat zou u doen in een het hypothetische geval dat u zou moeten kiezen tussen een moment van ongehoorzaamheid en wellicht zelfs lijden, en beloning in het eeuwige paradijs dat volgt. Is in die context het gebrek aan zich uitsprekende moslims niet logisch? Is het niet vanzelfsprekend als de motivatie voor de acties de, en het woord zegt het al, FUNDAMENTALISTISCHE islam is? Een vraag voor niet alleen lezers van deze column maar ook voor beleidsmakers die denken dat menselijke wetten de goddelijke moeten overstijgen.

Conclusie:

Laat ik niet zeggen dat de volgers van de islam zich niet kunnen verenigen met onze manier van leven. Wel zullen volgers van de islam de fundamenten van de religie en het volgen van de wetten die daaruit voortkomen moeten loslaten. We zien dit mondjesmaat gebeuren maar de weg naar afkeuring en het uitspreken tegen terreur door grote groepen aanhangers van de islam is ondanks dat ik het graag zou zien, voorlopig niet te verwachten.