Een veilig en betrokken 2018 om terreur minder kans te geven.

06-01-2018

2018. Een nieuw jaar met nieuwe kansen van onze overheid om terreur niet alleen te herkennen en erkennen maar ook te doen wat juist is. En als Security Expert wil ik het nieuwe jaar graag een aantal boodschappen meegeven aan lezers en bestuurders in de hoop dat we dit nieuwe jaar kunnen ingaan met nieuwe inzichten en realiteitszin.

Terreur van de overheid.

Weet dat de overheid de veiligheid niet kan garanderen. De overheid kan slechts door het afnemen van vrijheid de veiligheid tijdelijk iets proberen te vergroten. Het gebeurt maar al te vaak dat incidenten leiden tot nieuw beleid en wetgeving die de burger verder gevangen nemen in een web van regels en de vrijheid van vervoer, verkeer, bezit verkleinen en de financiële druk vergroten. Om een politiestaat te voorkomen moeten we kijken naar structuur. We moeten kijken naar oorzaak en niet naar het bestrijden van symptomen.

Betrek de burger bij veiligheid.

Burgers hebben veel te lang aan de zijlijn gestaan bij het vergroten van de eigen veiligheid. Ik pleit al langer voor het betrekken van burgers bij het vergroten van de veiligheid maar doe die oproep nogmaals in dit nieuwe jaar. De kracht van een oplettende en weerbare samenleving kan niet worden onderschat. Het geeft mensen kracht en vertrouwen en voorkomt dat we altijd zoeken naar een autoriteit op het moment dat ons iets overkomt. Wetende dat bijvoorbeeld de politie niet altijd direct ter plaatse kan zijn is het 'aware' maken van de bevolking van groot belang.

Benoem oorzaken en pak die aan.

Als we een toename zien in inbraken kun je huizen beter beveiligen en meer politie laten patrouilleren in getroffen wijken. Na een aanslag kun je militairen op straat laten lopen met automatische geweren en winkelende burgers ondervragen. Ik zie in deze maatregelen geen direct kwaad maar ik zou willen oproepen om eerlijk te zijn over oorzaken. Een pleister plakken op een wond veroorzaakt door een vreselijke ziekte kan lokaal wellicht het bloeden stelpen maar de patiënt wordt er niet beter van. Als we eerlijk zijn over bijvoorbeeld de link tussen criminaliteit en migratie. Tussen terreur en islam. Tussen multiculturele dromen en de harde waarheid. Pas als we daar eerlijk over zijn kunnen we de problemen die zich voordoen aanpakken. De rest is politiek correcte symptoombestrijding waar een patiënt niet beter van wordt en ons land niet veiliger. In tegendeel zelfs.

Begin bij jezelf.

Last but not least wil ik iedereen graag laten weten dat de overheid u niet komt en niet kan redden. Het enige wat de overheid kan is met groot machtsvertoon uw vrijheid afnemen en u er ook nog de rekening voor presenteren. Ik zou iedereen aanmoedigen om bij zichzelf te beginnen en verantwoordelijkheid te nemen daar waar mogelijk. Niet alleen voor uw veiligheid maar overal.

Op naar een veilig en vrij 2018