Extreem gevaarlijke jihadist in Maastricht gearresteerd

03-03-2018

Een arrestatieteam heeft afgelopen maandag met gebruik van een granaat de 'extreem gevaarlijke' jihadist en volgens de reclassering een potentiële aanslagpleger Mohammed G. uit zijn Maastrichtse flat weten te krijgen. Justitie laat weten dat hij is aangehouden vanwege 'een ernstig geweldsmisdrijf', zo bericht de Telegraaf vandaag.

De Iraaks-Nederlandse G. sliep in een flat van het Leger des Heils in Maastricht.  Vanwege een eerdere veroordeling verbleef hij hier met een enkelband. Mohammed G. was sinds oktober vrij na een veroordeling tot drie jaar en tbs met voorwaarden. 

Dreiging

De man staat al jaren bovenaan de lijsten van justitie en de inlichtingendienst wat betreft terreurdreiging. In 2012 werd hij ook al van zijn bed gelicht. Dit op aanwijzingen van de AIVD. De politie vond destijds een kruisboog, een zwaard, messen, afscheidsbrieven, volgepakte rugzakken en extreem-islamitische boeken bij G. thuis. Op zolder had G. zelfs een schietbaan waar hij trainde.

Mohammed G. is onder invloed van een djinn geradicaliseerd. Een djinn is een islamitische geest in de vorm van een oude Koerdische strijder. Het spook zou G. hebben aangespoord tot extremisme. De man werd toen ingeschat als psychotisch en dus ontoerekeningsvatbaar. Op de tap raaskalde hij over het einde der tijden'. De reclassering stelde duidelijk dat G. in staat is om aanslagen te plegen in Nederland 'met veel letselschade'. Dat zei hij ook zelf. Hij pochte dat hij zich voor zijn dertigste wilde opblazen op een vliegveld en sterven als een 'martelaar'. Hij wilde ook 'heel graag op het slagveld met een AK-geweer vechten tegen de ongelovigen'.