FBI vroeg Apple te laat hulp bij ontgrendelen iPhone schutter Texas

09-11-2017

Foto USA Today
Foto USA Today

De FBI is weer de mist in gegaan met het ontgrendelen van een iPhone met belangrijke informatie. Apple werd pas na 48 uur om hulp gevraagd bij het ontgrendelen van de smartphone van Devin Kelley, de schutter die op 5 november het vuur opende op kerkbezoekers in Texas.

Door 48 uur te wachten zou het voor Apple moeilijker zijn gemaakt om te helpen bij het ontgrendelen van de telefoon. Als een iPhone namelijk twee dagen lang niet met een vingerafdrukscanner is ontgrendeld, moet de gebruiker verplicht een pincode invoeren. Volgens persbureau Reuters heeft de FBI in de eerste twee dagen na de massamoord geen contact met Apple gezocht om de telefoon te ontgrendelen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Apple wel probeerde om hulp te bieden aan de FBI.

Devin Kelley opende op zondag het vuur in een kerk in Texas waarbij hij 26 personen waaronder veel kinderen executeerde. Na zijn daad heeft hij vermoedelijk zelfmoord gepleegd.

San Bernardino

In 2016 was de FBI kritisch over de beveiliging van iPhones, die het lastig maakte de smartphone van de schutter achter een eerdere schietpartij in San Bernardino te ontgrendelen. De telefoon werd versleuteld nadat meermaals een verkeerd wachtwoord was ingevoerd, waardoor data onleesbaar werd.

De FBI vond later alsnog een methode om de iPhone-informatie in te zien, maar de opsporingsdienst is niet van plan om deze openbaar te maken.