Frankrijk moet zich voorbereiden op golf van terreur

15-05-2018

Foto: ANP
Foto: ANP

In Frankrijk heerst momenteel de zogenaamde "stilte voor de storm". Volgens terreurexpert Thibault de Montbrial kan het land zijn borst natmaken voor aanslagen van jihadisten die terugkeren uit Syrië en Irak, en terroristen die de komende jaren uit de gevangenis vrijkomen. 

Parijs was afgelopen weekend weer het toneel van een bloederige terreuraanval. Gewapend met een mes wist IS-terrorist Khamzat Azimov een Parijzenaar om het leven te brengen. Voordat de Fransman van Tsjetsjeense afkomst zelf werd doodgeschoten, verwondde hij nog vier andere voorbijgangers. 

Thibault de Montbrialt, voorman van het Reflectiecentrum voor Binnenlandse Veiligheid, zei gisteren tegen Le Figaro dat dit soort 'goedkope' terreur slechts 'een overgangsfase' is. Hij waarschuwt voor de Fransen die voor het kalifaat zijn gaan strijden en die bij terugkomst zijn opgepakt en veroordeeld. 

"De strijders die in 2013 en 2014 zijn opgesloten, beginnen druppelsgewijs vrij te komen. Over anderhalf jaar is 64 procent van hen uit de gevangenis; het betreft hier enkele honderden personen. Een grote meerderheid van hen is nog steeds vastbesloten tegen Frankrijk te strijden. Hun profiel is zorgwekkend, want zij zijn geoefend in de strijd."

Samen met (Franstalige) jihadisten die de komende jaren terugkeren uit Syrië en Irak, zijn zij in staat 'aanslagen van formaat' te coördineren", meent de deskundige.

Bron De Telegraaf