Geheime dienst Rusland schiet IS-aanhanger dood

01-02-2018

Archief foto
Archief foto

Speciale eenheden van de Russische geheime dienst hebben een aanhanger van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) gedood. De verdachte probeerde zich gewapend te verweren bij zijn arrestatie in Nizhny Novgorod ten noordoosten van Moskou. Dit bericht HLN.

Volgens de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB had de man een aanslag gepland tijdens de presidentsverkiezingen die gepland staan voor 18 maart. Bij de verdachte werden onder andere zelfgebouwde explosieven, vuurwapens en munitie gevonden, meldde persbureau TASS vandaag.

De autoriteiten in Moskou gaan ervan uit dat duizenden mensen uit Rusland en voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië zich bij IS of andere islamistische terroristische groeperingen hebben aangesloten. Sinds de bomaanslag op de metro van Sint-Petersburg in april 2017, met vijftien doden, zijn veiligheidstroepen steeds vaker onder migranten uit Centraal-Azië op zoek naar vermeende extremisten. De aanslagpleger was destijds een jonge man uit Kirgizië.