Gemeente Amsterdam loog over betonblokken CS

27-10-2017

Vrijdagavond 20 oktober lagen ze er ineens: Betonblokken bij Amsterdam CS. Dit moest wel een anti-terreurmaatregel zijn zoals deze in meerdere steden zijn genomen. In Rotterdam zijn er betonblokken bij winkelcentra en grote plantenbakken bij de wereldberoemde markthal geplaatst als maatregel tegen aanslagen met voertuigen zoals we deze dit jaar vaker hebben gezien. 

Na de onduidelijkheid van afgelopen zomer, toen een automobilist (vanwege een te laag suikerspiegel) inreed op voetgangers voor Amsterdam CS, kon dit niet anders dan een anti-terreurmaatregel zijn. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zijn de blokken bedoeld om het laad- en losverkeer 'beter te stroomlijnen'. Dat kwam te veel in contact met het publiek wat daar liep.

'Het fietspad is een paar weken geleden verplaatst vanwege de herinrichting van het Stationsplein, daardoor reden vrachtwagens en auto's er overheen om te laden en lossen', aldus een woordvoerder. 'Dat leverde een gevaarlijke situatie op en daarom heeft stadsdeel Centrum besloten betonblokken te plaatsen.'

De NS heeft vandaag te kennen gegeven dat de betonblokken niet geplaatst zijn vanwege laad- en losverkeer maar dat deze moeten voorkomen dat auto's de stationshal kunnen binnenrijden. Deze week zijn de obstakels bij de ingangen aan de IJ-zijde van het stationsgebouw geplaatst. Een woordvoerder van de NS bevestigt berichtgeving hierover door de NOS.

Elders in de stad doet de gemeente onderzoek naar eventuele extra maatregelen om drukke plekken in de stad te beveiligen tegen terroristen die met een auto een aanslag willen plegen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de inritten van de Kalverstraat. Het onderzoek hiernaar loopt nog. 

De gemeente Amsterdam gaf na de onduidelijke communicatie rondom het incident afgelopen zomer aan dat duidelijkheid creëren in soortgelijke situaties in de toekomst een belangrijk verbeterpunt is. Helaas is ook nu de communicatie niet veel beter en wordt er om de daadwerkelijke reden heen gedraaid.