Gevreesde Belgische IS-strijder blijkt toch niet dood

28-09-2017

Een van de meest gevreesde Belgische IS-strijders, die de rol van de doodgeschoten topterrorist Abdelhamid Abaaoud zou overnemen blijkt toch in leven. Tarik Jadaoun (29) uit Verviers werd volgens berichten in augustus doodgeschoten nabij Mosul. Dit blijkt echter een rookgordijn te zijn: Jadaoun leeft, en is krijgsgevangen genomen in Irak.

Meerdere aanhangers van Islamitische Staat waren begin augustus duidelijk: de Belgische Syriëstrijder Tarik Jadaoun was gesneuveld bij de slag om Mosul. Sommige jihadisten vertelden zelfs dat ze daarvan bewijs hadden gezien.

Dat blijkt nu een rookgordijn te zijn, die mogelijk door Jadaoun zelf werd opgetrokken in de hoop te kunnen verdwijnen. De Belgische veiligheidsdiensten weten namelijk dat hij nog leeft. Sterker nog, hij is in Mosul gevangen genomen. Daarna werd hij in het grootste geheim overgebracht naar een door de Koerdische strijders gecontroleerd gebied.

Jadaoun zou, net zoals de Antwerpse jihadist Bilal Al Marchohi (22), uitgebreid ondervraagd zijn door de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Leider

Jadaoun had naar verluidt een leiderspositie. Lofti Aoumeur (25), een andere jihadist uit Verviers die hem achterna was gekomen naar Syrië, zou op zijn vraag in 2016 een zelfmoordaanslag gepleegd hebben in Irak.

"Jullie zullen nooit veilig zijn. Weet dat als jullie rustig liggen te slapen, er overal in de wereld broeders verstopt zitten. Ze wachten tot ze een signaal krijgen om toe te slaan".

Hij dreigde zelf ook met een aanslag: "We zijn niet bang van de politie of de veiligheidsdiensten. We weten hoe we onopgemerkt voorbij de grenzen kunnen glippen. Ik heb een plan. Als ik vertrek, zal het onmogelijk zijn om mij te vinden. Het zal zelfs onmogelijk zijn om mij te herkennen."

In België, maar ook in andere westerse landen werd gevreesd dat hij effectief Abaaoud wilde opvolgen. Ook Abaaoud zette zijn eigen dood in scene, om naar West-Europa te kunnen terugkeren.

Wat er met de twee krijgsgevangen Belgen zal gebeuren, is onduidelijk. België heeft geen uitleveringsverdragen met Syrië of Irak. Er is ook nog geen enkel signaal dat België een poging zou willen doen om de ISIS-strijders terug naar ons land te krijgen om hen hier te berechten.