Grote terreuroefening in Amsterdam

30-10-2017

Op meerdere locaties in Amsterdam oefenen op 8 en 9 november diverse diensten hoe te handelen bij een terreuraanslag. Hierbij zijn de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, brandweer, de geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie betrokken.

De oefening zal o.a. plaats vinden bij restaurant Haddock in Amsterdam-Oost en het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein in Amsterdam Zuid. Figuranten doen mee en er wordt gebruikgemaakt van oefenmunitie. Ook de crisisorganisatie in het stadhuis en het hoofdbureau van politie zijn vertegenwoordigd. De grootschalige oefening is volgens de gemeente 'zichtbaar en hoorbaar' voor Amsterdammers.

Het nationale dreigingsniveau staat sinds maart 2013 op substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag daardoor al langere tijd reëel. Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich hier wel op voor. Omwonenden, bedrijven en organisaties rondom de oefenlocaties worden door de gemeente ingelicht.