LEESTIP: De chaotische poging van de VS om Syrische rebellen te bewapenen: 'Ik gaf de Amerikaanse vrachtwagens vol met munitie aan Al Qaeda'

17-05-2018

Amerikaanse militaire uitrusting en munitie, verzonden naar Syrië als onderdeel van een mislukt plan van Obama om gematigde troepen te vinden en te bewapenen om ISIS te verslaan, werden in plaats daarvan eenvoudig overgedragen aan een Al Qaeda-groep, aldus de man die zei dat hij de deal zelf bemiddelde.

"Ik heb met de Al Qaida-vestiging, Al Nusra, gecommuniceerd om mezelf en mijn soldaten twee uur van Noord Aleppo naar West Aleppo te brengen en veilig te begeleiden," vertelde majoor Anas Ibrahim Obaid, beter bekend op het slagveld als Abu Zayd, aan het Amerikaanse Fox News vanuit zijn huis in het westelijke Aleppo-gebied. "In ruil daarvoor gaf ik ze vijf pick-up trucks gevuld met munitie."

Die trucks en munitie werden hem in 2015 door de Verenigde Staten overhandigd als onderdeel van een inspanning van 500 miljoen dollar voor Defensie om een ​​nieuwe "ideologisch gematigde" strijdmacht te trainen en uit te rusten om ISIS te bestrijden. Het programma bleek een gigantische mislukking voor de Obama-regering.

Zayd, die zei dat hij in 2012 van het Syrische leger naar de oppositie was overgelopen, beschreef een programma dat vol zat met inconsistenties en incompetenties.

Hij beweerde dat de belangrijkste voorwaarde voor toetreding in het programma het bewijs was van associatie met een groep die tegen ISIS gevochten had. Dat werd gevolgd door een paar basisvragen, zoals: "Met welke factie heb je gevochten?"en "Wat vindt u van ISIS?"

Na een training in Turkije, trok de eerste lichting van 54 getrainde strijders terug naar Syrië in juli 2015 - om bijna onmiddellijk in een hinderlaag te worden gelokt door Al Nusra-militanten. Verschillende mannen werden gekidnapt en hun door de VS gegeven wapens werden gestolen.

Zayd zei dat hij deel uitmaakte van een tweede groep die naar Syrië zou worden gestuurd - deze keer zonder de juiste vuurkracht.

De Amerikaanse trainers "wilden dat we zonder wapens Syrië in zouden gaan vanwege de hinderlaag, en zeiden dat we de wapens in Syrië konden krijgen. Dit was gek," herinnerde Zayd zich. "We weigerden."

De wapenproblematiek werd opgelost en de rebellen begonnen uiteindelijk hun reis terug naar Syrië op 19 september. Maar Turkse grenswachters vonden iets anders in hun tassen: vlaggen van het Syrische regime, in plaats van de vlaggen van de oppositie. De strijders werden teruggestuurd... 

Wapenpakhuis met wapens VS.
Wapenpakhuis met wapens VS.

Zaid zei dat de strijders terug naar hun basis in Turkije zijn gegaan en eiste antwoorden van de Amerikaanse trainers. Deze namen de verantwoordelijkheid voor de 'vlagfout', zei Zayd, en de volgende dag gingen de rebellen terug naar Syrië.

Maar het moreel was al een probleem, zei Zayd, en strijders die een maandelijks salaris van $ 250 kregen van het ministerie van Defensie begonnen af te vallen. Zijn groep van 72 kromp naar slechts 25 strijders, zei hij. 

Zaid zei dat hij het programma ook snel zat was en van plan was terug te keren naar zijn geboortestad in het westen van Aleppo om het Syrische regime te bestrijden.

Maar thuiskomen bracht met zich mee dat hij door Al Nusra gebied moest reizen. Toen benaderde hij de aan Al Qaeda gelieerde leiders en maakte hij de afspraak om de vijf door de VS uitgegeven vrachtwagens en tientallen wapens over te dragen, in ruil voor vrije doorgang en een gewapende escort naar huis.

'De Amerikanen waren zo boos toen ze erachter kwamen, ze verlaagden mijn salaris,' zei Zayd nonchalant. "Maar dit was onze enige optie via hun grondgebied om thuis te komen zonder te worden gedood."

Zayd zei dat het Pentagon ongeveer een maand na zijn deal met Al Nusra het onrustige programma stopte. "Ik kreeg veel berichten dat de Amerikanen niet meer met me wilden spreken. Maar ze kunnen hun wapens toch niet terug krijgen, 'pochte hij.

In een Skype-gesprek vanuit zijn woonkamer toonde Zayd een assortiment M-16 en M-24 sluipschuttersgeweren, maar ook munitie, mortieren en machinegeweren. Hij beweerde dat de meeste in zijn arsenaal waren uitgegeven door de VS, met meer in een nabijgelegen magazijn.

Bronnen in de buurt van Zayd vertelden aan Fox News dat zijn Amerikaans-gefinancierde goederen routinematig op de zwarte markt verschijnen en een lucratieve zaak vormen. Zayd is tot vandaag een commandant voor het Vrije Syrische leger.

Bron Fox News