In 2014 door IS ontvoerde Indiërs alle 39 dood gevonden in Mosul

20-03-2018

De lichamen van 39 Indiërs, die in 2014 zijn ontvoerd, zijn geïdentificeerd na een DNA-match, zegt de Indiase minister van Buitenlandse Zaken.

De 39 vermiste Indiërs , die door IS in de Iraakse stad Mosul gegijzeld werden, zijn gedood, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj dinsdag.

De minister vertelde Rajya Sabha, het hoger huis van het parlement, dat de regering maandag bevestigde dat het DNA van 38 vermiste Indiërs overeenkwam met resten die in een massagraf werden gevonden.

Het DNA van een 39e lichaam kwam slechts overeen voor 70 procent, zei de minister.

Het graf werd gevonden nadat de terroristen van Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL, ook bekend als ISIS) uit de Iraakse stad werden verdreven.

"Ik heb concreet bewijs dat er 39 Indiërs zijn gedood", zei Swaraj over de mensen die in 2014 door ISIL zijn ontvoerd. "We wilden de families duidelijkheid geven," zei ze.

De stoffelijke resten worden in een speciaal vliegtuig naar India gebracht, vertelde de minister aan het parlement.

Een van de arbeiders kon ontsnappen aan de ontvoering, zei de minister.

De woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde in juni 2014 dat 40 Indiase arbeiders van het bedrijf Tariq Nur Al Huda in Mosul werden gekidnapt toen IS Mosul en grote delen van Irak veroverde.

De Iraakse premier Haider al-Abadi verklaarde in juli vorig jaar de "totale overwinning" op IS na bijna drie jaar oorlog gesteund door - de door de VS geleide - coalitie. IS is in Irak verdreven maar in een vandaag gepubliceerd artikel staat echter te lezen dat IS zich hergroepeert in Syrië.