“Interpol slaat alarm: vrachtwagen met duizenden liters chemicaliën gestolen in België”

23-01-2018

Volgens verschillende internationale media heeft Interpol groot alarm geslagen in verband met de diefstal van een vrachtwagen vol chemische vloeistof in het Belgische Zedelgem. Interpol zou alle Europese politiediensten gewaarschuwd hebben extra alert te zijn aan de grensposten.

Media uit onder meer Spanje, Italië en Groot-Brittannië melden dat een Europese klopjacht is geopend op een zwarte vrachtwagen die zaterdag in Zedelgem gestolen is. De tankoplegger van het voertuig zou maar ruim 33.000 liter chemische vloeistof bevatten die mogelijk gebruikt kan worden om explosieven te maken. Volgens de Spaanse journaliste Laura Alonso zou het gaan om radiacid.

Het parket van Brugge en de federale politie bevestigen dat er inderdaad een vrachtwagen met chemische vloeistof gestolen is in Zedelgem. Er is op dit moment echter geen aanwijzing dat het chemisch product kan worden gebruikt voor de aanmaak van explosieven, klinkt het. De zaak wordt verder onderzocht. Het is niet duidelijk hoe de vrachtwagen werd gestolen en waar hij vervolgens naartoe gereden is. De kentekenplaat van het voertuig is 1-QEB-708. De daders hebben deze mogelijk vervangen om gemakkelijker ons buurland te verlaten.

Het nieuws komt slechts een dag nadat België zijn niveau van terreurdreiging verlaagde van drie naar twee op een maximale schaal van vier.

Extra alert

Interpol zou alle Europese politiediensten hebben gewaarschuwd. Met name de Spaanse, Franse en Belgische autoriteiten zijn opgeroepen extra alert te zijn en uit te kijken naar de vrachtwagen. Buurlanden zouden instructies hebben gekregen om de grenscontroles te verscherpen. Ook de Italiaanse politie heeft de oproep gekregen, meldt Gazzettino.it.