Aanklagers eisen doodstraf tegen man die aanslag in New York pleegde

29-09-2018

In de Verenigde Staten hebben federale aanklagers de doodstraf gevraagd voor Sayfullo Saipov, de dader van de aanslag op 31 oktober 2017 in New York. Daarbij reed hij in het stadsdeel Manhattan met een gehuurde pick-uptruck in op voetgangers en fietsers. Bij de aanslag vielen acht doden en twaalf gewonden. Onder de doden was onder meer een Belgische vrouw.

In totaal zijn Saipov 22 aanklachten ten laste gelegd. Het gaat om acht aanklachten van moord en twaalf van poging tot moord. Saipov verklaarde een soldaat van Islamitische Staat te zijn. 

Daarnaast staat hij terecht voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en het vernielen en beschadigen van voertuigen. Als reden om de doodstraf te eisen, wijzen de aanklagers niet alleen op de hoge balans van de aanslag, maar ook op het feit dat Saipov "de zaak van Islamitische Staat wilde bevorderen". De Oezbeek vormt daarnaast ook in de toekomst nog een gevaar, aangezien hij het aantal slachtoffers tijdens zijn aanslag wilde "maximaliseren" en "een gebrek aan berouw" toont, klinkt het.

Het proces van Saipov gaat in oktober 2019 van start.