IS-aanslag op priester had voorkomen kunnen worden, politie had info over aanslag

05-01-2018

De Franse inlichtingendiensten hebben volgens de Franse onderzoekssite Mediapart een zeer grote fout begaan aan de vooravond van de IS-aanslag op een priester in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray in 2016. Een agent had informatie over een komende aanslag in de kerk, maar door bureaucratie raakte de informatie niet bij de juiste antiterreurcel. "Achteraf werden documenten vervalst om de zaak te verdoezelen".

Op 26 juli 2016 gijzelden de 19-jarige IS-terroristen Adel Kermiche en Abdelkrime Petitjean vijf mensen in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvroy. De 85-jarige priester werd de keel doorgesneden en hij stierf ter plaatse. Een andere gijzelaar raakte zwaargewond. De antiterrreurpolitie maakte de gijzelinsactie ongedaan en schoot de twee daders dood.

Uit onderzoek van het Franse Médiapart blijkt dat een agent die onderzoek deed naar terrorisme enkele dagen voor de aanslag een bericht had opgevangen van Adel Kermische over een komende aanslag.

"De agent had een audioboodschap opgevangen waarin Kermische liet weten dat hij met een mes een kerk wilde binnendringen en hoofden af wilde snijden", zegt correspondent Frank Renout.

De politie was vooraf op de hoogte voor de plannen van de aanslag en had kunnen ingrijpen, maar de informatie werd niet doorgegeven en er gebeurde niets. "Achteraf werden documenten vervalst, zegt Mediapart, zodat de politiedienst de schuld niet kon krijgen. Geen enkele van de betrokken politiediensten wil reageren op de beschuldigingen".