IS executeert strijders die zelfmoordaanslag weigeren

09-01-2018

Een leider van de pro-regerende paramilitaire troepen heeft gezegd dat leden van Islamitische Staat een deel van zijn eigen strijders in de provincie Salahuddin executeerden omdat ze weigerden zelfmoordaanslagen te plegen.

"We hebben het nieuws bevestigd dat IS onlangs een aantal leden in Mutaibija, Salahuddin, heeft geëxecuteerd omdat ze weigerden zelfmoordaanslagen te plegen", zei Jabbar al-Maamouri van al-Hashd al-Shaabi (Popular Mobilization Forces) maandag tegen AlSumaria News.

De militante groep, volgens Maamouri, "lijdt aan een tekort aan lokale en buitenlandse zelfmoordterroristen. IS probeerde een aantal strijders aan te zetten tot het uitvoeren van zelfmoordaanslagen. Omdat de jagers weigerden, moest de groep een aantal van hen executeren. "

In december kondigde de Iraakse premier Haidar al-Abadi de volledige bevrijding van de Iraakse gebieden aan, en verklaarde het einde van de oorlog tegen IS-leden in Irak.

Iraakse troepen vechten, gesteund door een door de VS geleide coalitie en paramilitaire troepen, sinds oktober 2016 om gebieden te heroveren die Islamitische staat had ingenomen. Sindsdien namen de troepen de voormalige hoofdstad Raqqa, Mosul, de stad Tal Afar, Kirkuk's Hawija en Anbar's Annah, Rawa en Qaim van de terreurgroepering terug.

De oorlog tegen IS heeft tot nu toe ten minste vijf miljoen mensen ontheemd. Duizenden anderen vluchtten naar naburige landen, waaronder Syrië, Turkije en andere Europese landen, sinds IS naar voren kwam om zijn zelfbenoemde "kalifaat" te verkondigen.

Bron Iraqinews.com