IS-strijder Marouane B. boos dat tactiek is uitgelekt: ’Ik zette mijn dood in scène’

16-02-2018

Marouane B.
Marouane B.

De Nederlandse krant De Telegraaf onthulde eerder deze week dat de doodverklaarde Arnhemse Syriëganger Marouane B. nog leeft. De ex-rapper en IS-strijder geeft nu in een open brief aan de rechtbank toe dat hij inderdaad bewust zijn eigen dood in scène heeft gezet. Hij is boos dat zijn tactiek is uitgelekt.

Deze tactiek heeft hij gebruikt om vanuit Syrië (waar hij zich nu bevind) veilig te ontkomen naar Turkije. In december verspreidde hij samen met zijn verloofde en vrienden het bericht dat hij bij een veldslag bij het Syrische Deir al-Zor was omgekomen. "Als de staat dacht dat ik gestorven was, dan zouden de geheime diensten van de coalitie niet op mij jagen, want de westerse geheime diensten schieten op verzetshelden die vechten tegen Assad."

Overval juwelier Deurne

Opvallend is ook dat hij volgens vrienden geld kreeg uit kringen rond de juweliersovervallers die in 2014 in Deurne werden doodgeschoten. Zelf zou hij ook actief hebben aangedrongen op het plegen van overvallen in Nederland om de jihad in Syrië te financieren.

Vrijspraak

De Arnhemse jihadi rekent in zijn naïviteit op vrijspraak in Nederland. De kans daarop is erg klein gezien het feit dat B. eerder heeft gedreigd met 'het aanvallen van Nederlanders'.  De beschuldigingen tegen hem zijn dan ook veel ernstiger dan tegen andere jihadi's die eerder voor de rechter kwamen. Een van de verdenkingen is dat B. betrokken is bij onthoofdingen. Hij heeft hier meermaals over opgeschept tegen vrienden. Op onderstaande foto staat Marouane met een kalasjnikov voor een geëxecuteerde man. Vrijspraak lijkt dan ook niet erg vanzelfsprekend.