IS sympathisanten dreigen met aanslag in Amsterdam

02-12-2017

Aanhangers van Islamitische Staat hebben op verschillende Telegram kanalen bovenstaande afbeelding van Amsterdam gedeeld waarin wordt gedreigd dat IS naar de Nederlandse hoofdstad komt. 

De afbeelding van de Kalverstraat in Amsterdam is voorzien van een terrorist en een vlag van Islamitische Staat. Opvallend is dat er een datum wordt genoemd; 1 januari 2018. 

Ultra Scan Humint (een organisatie die communicatie en reispatronen van extremisten in de gaten houdt) heeft in november al een verhoogde dreiging afgegeven voor Amsterdam. Verhoogde activiteiten in communicatie en reispatronen wijzen volgens de organisatie op een mogelijke dreiging. Een specifieke datum die wordt genoemd is 10 december. In onze app kan u de exacte omschrijving van de dreiging vinden in de 'interactieve kaart'. 

Dat er in de december maand een verhoogd risico is op aanslagen bleek gisteren nadat er op een Duitse kerstmarkt een bompakket werd aangetroffen. In dit pakket zaten een explosieve stof en nagels/spijkers maar er werd geen ontsteker aangetroffen. Hieruit blijkt dat een aanslag ondanks betonblokken en verscherpt toezicht altijd mogelijk is.