IS vermoordt 128 burgers in al-Qaryatayn

23-10-2017

In het dorp al-Qaryatayn dat onlangs op Islamitische Staat werd heroverd, hebben Syrische activisten tientallen vermoorde burgers gevonden. De schattingen van het aantal doden lopen sterk uiteen: Volgens AP gaat het om minstens 67 burgers, het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van zeker 128 doden. Het dodental ligt volgens het Observatorium waarschijnlijk nog hoger.

Al-Qaryatayn, 120 kilometer ten noordoosten van Damascus in de provincie Homs, werd onlangs door het Syrische leger ingenomen. De burgers werden vermoedelijk vermoord in de drie weken dat het dorp door Islamitische Staat werd bezet. Volgens de activisten zijn tientallen burgers op straat doodgeschoten.

Verrassingsaanval

De terreurgroep voerde begin oktober een verrassingsaanval uit op al-Qaryatayn. Een half jaar eerder was IS nog verdreven door het Syrische regime. Toen werden door IS in twee dagen tijd 83 burgers gedood. IS veroverde het strategisch gelegen dorp voor het eerst in augustus 2015.

Voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 stond al-Qaryatayn bekend als een toonbeeld van religieuze tolerantie. Een kleine christelijke minderheid woonde er naast moslims.