ISIS-terroristen hebben 'directe banden' met Britse terreurcellen

03-09-2018

Gavin Williamson, Minister van Defensie
Gavin Williamson, Minister van Defensie

De Islamitische Staat in Afghanistan heeft "directe banden" met Britse terroristische groeperingen tot stand gebracht, die de vrees opwekken voor nieuwe "aanvallen zoals in Manchester", waarschuwde de minister van Defensie.

Gavin Williamson zei dat 440 Britse troepen vorige maand naar het land zijn gestuurd om de groeiende terroristische dreiging tegen Groot-Brittannië en de Afghaanse burgers te bestrijden. Islamitische militanten verdreven uit Irak en Syrië hergroepeerden zich in Afghanistan, zei hij.

Inlichtingenrapporten die op een reële bedreiging voor Groot-Brittannië van Afghaanse militanten wijzen, werden voortdurend gegenereerd, zei Williamson. In de afgelopen maanden zijn er "ontelbare keren geweest dat er links waren vanuit Engeland naar terroristen in Afghanistan".

Zijn opmerkingen zullen de zorgen over door IS geïnspireerde aanvallen op Groot-Brittannië opnieuw aanwakkeren. Hoewel de groep vorig jaar zware nederlagen leed in Irak en Syrië, vrezen de veiligheidsdiensten dat zijn strijders nog steeds proberen wreedheden uit te voeren, zo blijkt ook uit de recente adio oproep van al-Baghdadi om de strijd tegen het Westen op te voeren.

Vorig jaar zei de Britse nationale coördinator voor contraterrorismebestrijding dat ongeveer de helft van de 850 jihadisten die vanuit Groot-Brittannië reisden om zich bij ISIS te voegen, teruggekeerd waren. Salman Abedi, die 22 mensen doodde toen hij zichzelf opblies in Manchester Arena in mei vorig jaar, werd geassocieerd met twee mannen die veroordeeld waren voor betrokkenheid van ISIS en connecties hadden met terroristen die stierven in Syrië. Hij heeft misschien een opleiding in Libië gevolgd.

In mei werd het eerste volledig vrouwelijke vrouwelijke terroristische complot van Groot-Brittannië verijdeld nadat MI5-officieren zich voordeden als IS-strijders. In maart werd een islamitische leraar veroordeeld voor het rondselen van kinderen om lid te worden van een IS-doodseskader.

In een VN-rapport stond vorige maand te lezen dat "de netto-stroom van buitenlandse terroristische strijders weg van Irak en de Syrische Arabische Republiek lager blijft dan verwacht", maar bevestigde dat "significante aantallen naar Afghanistan zijn gekomen".

Williamson zei dat de instroom had geleid tot een 'opleving' qua dreiging van de Islamitische Staat in Afghanistan. De terroristen hebben "regelmatig aangetoond dat ze bereid zijn contact te maken met mensen in het Verenigd Koninkrijk en op het vasteland van Europa om terroristische aanvallen op Britse bodem te inspireren en aan te moedigen", zei hij. Hij voegde eraan toe: "We moeten snel en goed handelen om ervoor te zorgen dat toekomstige aanvallen in Manchester-stijl niet nogmaals plaatsvinden."

Bron: The Times