Israëlische inlichtingendienst zegt Panama dat de vliegtuigcrash in 1994 een terreuraanslag was

22-05-2018

Een vliegtuigcrash uit 1994 in Panama waarbij 21 mensen om het leven kwamen, was een 'terroristische aanslag', dit zegt de president van Panama Juan Carlos Varela maandag. Hij citeerde Israëlische inlichtingenrapporten.

"Ik heb de heropening van de zaak bevolen na het zien van inlichtingenrapporten". Deze rapporten gaven aan dat het incident "een terroristische aanslag was", vertelde Varela aan verslaggevers. Volgens de president werd de aanval "bevestigd door de Israëlische inlichtingendienst".

De meeste van de 21 mensen die werden gedood, waren Joodse zakenmensen die actief waren in Panama's Colon Free Trade Zone.

De crash vond plaats op 19 juli 1994 toen het vliegtuig explodeerde kort na het opstijgen van het Enrique Jimenez vliegveld in de Caribische provincie Colon.

De oorzaak van de crash is nooit opgehelderd.

Een van de hypothesen die destijds werd overwogen, was dat een Libanese zelfmoordterrorist een explosief had laten ontploffen met als doel Joden te vermoorden.

"We zullen ontmoetingen hebben met Panamese en internationale autoriteiten om formeel de heropening van de zaak te vragen en de verantwoordelijken voor deze terroristische aanslag te kennen, waar de ontelbare Panamezen uit de vrije zone het leven lieten," zei Varela.

De ontploffing vond plaats een dag nadat een bom in de kantoren van een Joods centrum in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires was ontploft, waarbij 85 mensen om het leven kwamen.