Jihadverdachte Laura H. voor de rechter

12-10-2017

Jihadverdachte Laura H. (21) moet zich vandaag voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor haar verblijf in IS-gebied. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar van deelname aan een terroristische jihadorganisatie. Laura zelf beweerde dat ze was gedwongen door haar echtgenoot en dat ze het kalifaat na een jaar wist te ontvluchten met haar twee kleine kinderen. Haar man bleef naar eigen zeggen gewond achter. 

Na haar terugkomst in Nederland (vorig jaar zomer) werd H. vastgezet, op de terroristenafdeling in Vught. Het OM was bang dat ze was teruggekeerd uit het kalifaat met de opdracht om hier een aanslag te plegen. Haar zaak trok erg veel aandacht, met name omdat ze na haar ontsnapping op de Koerdische televisie was verschenen.

Volgens het OM duurde het onderzoek naar de activiteiten van H. lang, omdat ze onder meer lange tijd zweeg en daarna haar verklaringen niet zouden kloppen. Haar advocaat verwijt het OM dat H. veel strenger wordt aangepakt dan andere vrouwelijke Syri√ęgangers die terugkwamen naar Nederland.

Begin augustus werd haar hechtenis opgeschort, omdat het OM toen geen aanwijzingen meer zag dat ze een aanslag wilde plegen. Ze moest wel een enkelband dragen en aan verschillende andere voorwaarden voldoen. Vandaag verschijnt Laura H. voor de rechter. Verdere berichtgeving is uiteraard op onze website en in onze app te volgen.