LIVE NEW YORK: Dader zwoer trouw aan IS in brief truck

31-10-2017

Update 8:10 uur: Bij de aanslag in New York, zijn gisteren drie Belgische gewonden gevallen. Het gaat om de vader, moeder en zoon van één gezin, die momenteel alle drie worden geopereerd. Eerder werd al bekend dat onder de acht doden van de aanslag een Belgische vrouw was.

Update 06:54 uur: De dader van de aanslag in New York heeft een brief in de gehuurde truck achtergelaten waarin hij trouw zweert aan terreurgroep Islamitische Staat. De dader van de aanslag is inmiddels geïdentificeerd als Sayfullo Habibullaevic Saipov, een 29-jarige man uit Oezbekistan die sinds zijn komst naar de VS in 2010 in Tampa in Florida en New Jersey zou hebben gewoond. Hij zou een handgeschreven brief in de truck hebben achtergelaten waarin hij zegt de aanslag in naam van IS te hebben gepleegd, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep. Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij "Allahu akbar"

Update 22:44 uur: Op onderstaande foto wordt de 29-jarige dader Sayfullo Saipov uit Tampa gearresteerd:

Update 22:28 uur: Tijdens de persconferentie naar aanleiding van de terreuraanslag in New York is bekend geworden dat het dodental is gestegen naar 8. 12 personen zouden gewond zijn. 

Update 22:23 uur: Een aanhanger van terreurgroep IS publiceerde onderstaande afbeelding twee maanden geleden. De locatie waar de foto is genomen is nog geen twee kilometer van de plaats van de aanslag.

Afbeelding via Site Intel Group
Afbeelding via Site Intel Group

Update 22:09 uur: Dodental gestegen naar 7. Zeker 15 mensen zijn gewond geraakt.

Update 21:43 uur: De autoriteiten gaan uit van een terreuraanslag.

Update 21:38 uur: Volgens ooggetuigen zou de dader Allah Ahkbar hebben geroepen tijdens zijn vlucht.

Update 21:30 uurPolitiebronnen vertellen aan News 4 dat een vrachtwagen in de verkeerde richting op het fietspad reed en daarbij verschillende mensen verwondde. Die vrachtwagen botste vervolgens tegen een gehuurde vrachtwagen. De bestuurder van de eerste vrachtwagen stapte uit met wat later een nepwapen bleek te zijn. Hij werd door de politie neergeschoten en is aangehouden. "Een ooggetuige zei dat een taxichauffeur het vuur opende", schrijft iemand op Twitter. Op een video op onze Twitter pagina is te zien hoe twee mensen op straat liggen. 

De politie in New York onderzoekt een schietpartij en een incident waarbij een vrachtwagen op mensen inreed in Manhattan. Er werd één verdachte aangehouden, bevestigt de politie. De schietpartij vond plaats op de hoek van West Street en Chambers Street. Bijna gelijktiidig en niet ver daarvandaan reed een vrachtwagen mensen aan. Ook daarbij viel een dode. Volgens een officiële bron vielen er zes doden en elf gewonden. 

Updates volgen....