LEESTIP: Maak kennis met Bin Laden's favoriete zoon en leider van al-Qaeda

18-02-2018

Hamza bin Laden
Hamza bin Laden

Hij wordt eerst als een kind gezien en reciteert een gedicht op het huwelijk van zijn 19-jarige broer, Mohammed. En dan levert hij een al te bekende retorische tirade uit; 

"Ik waarschuw Amerika dat zijn mensen verschrikkelijke gevolgen zullen ondervinden als ze mijn vader achtervolgen. Het vechten tegen Amerikanen is de basis van geloof. '

Het was begin 2001 en de huwelijksceremonie werd op video vastgelegd. De jongere, Hamza bin Laden, was toen ongeveer 10 jaar oud.

De jonge Hamza
De jonge Hamza

Hij wordt opnieuw gespot, twee maanden na de aanslagen van 11 september, in gezelschap van twee broers, die spelen in het wrak van, naar verluidt, een Amerikaanse helikopter neergeschoten door de Taliban in de Afghaanse provincie Ghazni. Die propagandavideo is uitgegeven door Al Qaeda.

In 2004 schitterde hij in een video op een Arabische website, gekleed in gevechtsuitrusting en onderricht in een woestijnkamp. Hij spreekt drie minuten, waarin hij heilige oorlogsverklaringen richt op moslimkinderen.

Binnen een jaar gooide hij een AK-47 over zijn schouder, hij viert, naar verluidt, een aanval op Pakistaanse soldaten op een heuveltopkamp en hekelt in de 19 minuten durende film de Pakistaanse regering om samen te werken in het door de VS geleide gevecht tegen Al Qaida.

In 2008, in een postuum gepubliceerde autobiografie van Benazir Bhutto, noemt de voormalige premier van Pakistan de tiener als onderdeel van vier groepen van "aangewezen huurmoordenaars" die zijn gestuurd om haar te vermoorden. Bhutto werd vermoord toen ze een betoging in december 2007 achterliet in Rawalpindi, Pakistan.

Er zijn in de loop van de jaren extra fragmenten- strikt geluid - geweest: Hamza die tegen het Westen en Israël tekeerging, de bomaanslagen van Boston Marathon in 2013 toejuicht en de jihad in Syrië aanspoorde.

Recent heeft de CIA een hoop vrijgegeven materiaal gepubliceerd van de compound van Osama bin Laden tijdens de Navy SEAL-raid in 2011 waarin de Al Qaeda-oprichter en het mastermind van september 11 werd gedood, samen met een van zijn zonen, Khalid. Een van de video's geeft een glimp van Hamza over wat blijkbaar zijn trouwdag is. Hij is 17 - de video zou in 2005 zijn gemaakt - en hij is net getrouwd met de dochter van Al-Qaeda's tweede bevelhebber en plaatsvervanger van huidige leider Ayman al-Zawahri.

Verdere details over deze clip zijn bekendgemaakt door Al Arabiya, de in Saoedische handen zijnde omroep. Volgens Al Arabiya pochte het huwelijksfeest een who's who-lijst van internationaal gezochte terroristen, waaronder een broer van de man die de Egyptische president Anwar Sadat vermoordde, verschillende broers van Hamza - onder hen, Saad bin Laden, later gedood door een dronesaanval Waziristan - en Abu al-Ghaith, de schoonzoon van Osama bin Laden en de voormalige woordvoerder van Al Qaida.

De beelden van de bruiloft bewegen van een moskee naar een gezinswoning in een Iraans kamp waar Hamza en zijn moeder al enkele jaren vastzaten.

Hamza, die er opvallend hetzelfde als zijn beruchte vader, lijkt verlegen voor de camera, met bijna een aura van zachtheid.

In een band uitgegeven door de SITE Intelligence Group, oriënteert Hamza zich op de vierde aflevering in een reeks die de afgelopen maanden is verspreid. Hierin schetst hij de Saoedi-Arabische monarchie en roept hij volgelingen op om het koninkrijk te straffen voor het vormen van historische allianties met het Westen en zich te verenigen met het Britse Rijk tegen het Ottomaanse Rijk, oude grieven die zijn vader in de eerste plaats hadden gedwongen Al Qaeda te vormen. De Saoedische monarchie moet worden omvergeworpen, aldus Hamza. Hij roept natuurlijk ook op tegen aanvallen op het Westen, Joden en, enigszins verrassend, Rusland.

Osama bin Laden
Osama bin Laden

Deze appel is niet ver van de boom gevallen.

Even geleden bracht Al Qaeda's propaganda-arm een ​​'brief van sjeik Mujahid Hamza bin Laden' uit. In die brief rouwt Hamza de dood van zijn oudste zoon, Osama - genoemd naar zijn grootvader - en prijst het 'martelaarschap' van de jongen.

"We troosten onszelf. . . op het martelaarschap van de heldenjong. . . de kleinzoon van dapperheid. . . onze zoon Osama, moge Allah hem genadig zijn. ''

De jongen wordt beschreven als van een 'jonge leeftijd' en had genoten van toneelstukjes met martelaarschap. Er wordt aangenomen dat het kind ongeveer 12 was en speculatie is dat hij stierf aan een geheime ziekte.

Omdat Hamza bin Laden, de favoriete zoon van Osama, al op jonge leeftijd wordt erkend als een begaafd redenaar en blijkbaar charismatisch is als zijn vader, wordt hij duidelijk naar voren geschoven als een dynastieke erfgenaam van de terroristische organisatie van zijn vader. Analisten zeggen dat Hamza is geprepareerd om het over te nemen van een ouder wordende leiding die graag wil herenigen als een wereldwijde terrorisme-entiteit met de verbluffende ineenstorting van zijn rivaal, ISIS. Al-Zawahiri heeft hem de 'kroonprins van de terreur' en 'de leeuw uit de kuil' genoemd.

Hij is geliefd. En hij heeft een leven lang gewacht.

Nog geen 30, alleen het kind van de derde vrouw van Osama bin Laden, Hamza, is naar verluidt altijd de meest jihadi-fervente geweest onder de kinderen; misschien ook de meest intellectueel begaafde. Van cruciaal belang is dat hij de kwaliteiten bezit om trouw te inspireren in de Al Qaida-diaspora. Hij is ook goed opgeleid, zelfs toen hij in Iran werd vastgehouden. Zijn moeder, Khairiah Sabar, een kinderpsycholoog van een gerespecteerd Saoedisch gezin, had daarvoor gezorgd.

"Hamza. . . heeft zich voorbereid om in de voetsporen van zijn vader te treden ", vertelde journalist en auteur Shehab al-Makahleh aan de thestar.com (Bin Laden wordt verondersteld als vader 23 kinderen te hebben met vijf vrouwen.) "Hij was met zijn vader in Afghanistan vóór de aanslagen van 11 september, waar hij leerde wapens te gebruiken en leuzen te schrijven tegen Amerikanen, joden en kruisvaarders."

Hamza is ook bekend als Al Watheq Billah, zegt al-Makahleh, die president is van de Jordaanse politieke studies van het Midden-Oostencentrum.

"Hamza volgt de ideologische benadering van zijn vader, omdat hij gelooft in het gebruik van geweld als een oplossing voor het conflict, terwijl hij terroristische aanslagen plant tegen de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. Er is een overeenkomst in de politieke omstandigheden waarin Hamza opkwam in de politieke en jihadistische arena, en zijn vader toen hij opdook na de invasie van Koeweit in 1990. "

Net toen Osama bin Laden na de verbanning uit Saoedi-Arabië en de daaropvolgende uitzetting uit Sudan - de Arabische Mujahideen 'begon te verzamelen - die hem naar Afghanistan bracht - is de zoon nu een verzamelplaats voor Al Qaida 2.0.

"Hamza doet hetzelfde in Pakistan en Afghanistan", zegt al-Makahleh. "Hij aanvaardt allen die zijn teruggekeerd uit Irak, Syrië en Jemen, evenals andere plaatsen waar ingestorte staten instabiel zijn."

Hamzah, voorspelt al-Makahleh, zal binnenkort formeel worden aangekondigd als leider van de militaire vleugel van Al Qaeda.

"De taak van de nieuwe structuur is om alle facties en stromingen die dezelfde ideeën hebben weer in elkaar te zetten en te assimileren, om de onderlinge verdeeldheid te beëindigen, gebruikmakend van de terugtrekking van ISIS en het al-Nusra Front."

Het al-Nusra-front staat ook bekend als Al Qaeda in Syrië of Al Qaida in de Levant.

Osama en Hamza bin Laden hadden elkaar niet meer gezien sinds november 2001, toen de vader verdween in de Afghaanse bergen van Tora Bora. Maar ze communiceerden regelmatig door de jaren heen, waarbij Osama de veiligheid van de jongen toevertrouwde aan zijn meest vertrouwde mannen.

Na de SEAL-inval werden brieven van Hamza gevonden in Bin Laden's compound. Documenten die op dat moment zijn gevonden, suggereren dat Hamza daadwerkelijk op weg was om zich bij zijn vader in Abbottabad aan te sluiten en op het nippertje ontsnapte om ook gepakt te worden in de missie.

Zeker, Hamza verlangde ernaar zijn vader te vergezellen.

"Hoe vaak wilde ik vanuit het diepst van mijn hart naast je zijn", schreef hij in 2009. "Ik herinner me elke glimlach die je naar me lachte, elk woord dat je tegen me zei, elke blik die je me gaf ."

Er zijn geen foto's van Hamza bin Laden als een volwassene. Zijn verblijfplaats is onbekend. Het is wachten tot we weer iets horen van al-Qaeda's kroonprins...


Bron: The Star, Auteur: Rosie Dimanno