Man aangehouden na explosie Belfast, mogelijk terroristisch motief

28-01-2018

Na een explosie op vrijdagavond heeft de politie van Belfast een man gearresteerd. De persoon wordt vastgehouden onder de terrorismewet, zei de politie die de explosie in Belfast onderzoekt

Rond 20.00 uur was er een luide knal in het Fraser Pass-gebied bij de Ballymacarrett Road. Op zaterdagochtend hebben politiefunctionarissen het gebied dicht bij de spooronderdoorgang uitgekamd op zoek naar aanwijzingen.

Volgens de politie zijn er bij de explosie geen gewonden gevallen. Een man is gearresteerd in verband met het bezit van explosief materiaal. De 32-jarige werd later op deze zaterdagavond opnieuw aangehouden door de politie onder de terrorismewet.

Een schuur werd vernietigd en een muur werd afgebroken tijdens de explosie. De ramen van een huis waren er ook uitgeblazen. De politie moet nog bevestigen wat exact de oorzaak was. Een aantal huizen in de omgeving werden geëvacueerd.

"Het was toen donker en er was veel afgezet door de politie die delen van het gebied afsloot", zei raadslid Kyle tegen de Belfast Telegraph.

"Het was een zeer verwarrende scène."

Hij vervolgde: "Buren meldden het horen van een explosie, het schudden van hun ramen en er was veel verwarring over de vraag of het misschien een gasexplosie of een explosief apparaat was.

"Mensen weten niet zeker of het een ontploffing was in een huis, een schuurtje of een ander gebied. Er is veel verwarring.

"Het was erg verontrustend voor de bewoners, ik zou zeggen dat ze verrast waren. Explosies zijn niet langer een deel van het toneel in vergelijking met wat ze eens waren en zeker werden de mensen herinnerd aan die slechte dagen."

De heer Kyle zei dat het belangrijk was voor de politie om snel te werken om de juiste informatie voor het publiek te krijgen over wat er feitelijk gebeurde.

Politie doet een beroep op informatie.

Detective sergeant Ricky Thompson zei: "Detectives die het rapport van een explosie in het Fraser Pass gebied in het oosten van Belfast hebben onderzocht rond 8.15 uur gisteravond, hebben vrijdag 26 januari een 32-jarige man opnieuw gearresteerd, onder de Terrorism Act. Hij zit momenteel in hechtenis en staat ons bij met onze vragen.

"We doen een beroep op iedereen die gisteravond van 19.00 tot 20.30 uur verdachte zaken op het gebied van Ballymacarrett heeft gezien om contact op te nemen met detectives op het niet-noodnummer 101, met vermelding van referentie 1302 van 26.1 / 18.

"Als alternatief kan informatie ook worden verstrekt aan de onafhankelijke organisatie Crimestoppers op 0800 555 111, die 100% anoniem is en mensen de mogelijkheid geeft om te spreken en de misdaad te stoppen."

Het is de laatste tijd weer steeds onrustiger in Ierland waar de IRA weer actiever lijkt te worden.


Bron The Belfast Telegraph, auteur Jonathan Bell